MKB-Nederland


29 augustus 2011
Miljard euro voor kredietgarantie mkb

MKB-Nederland is blij met het extra budget dat minister Verhagen van EL&I heeft toegezegd voor financiering aan het mkb. Het gaat om een extra bedrag van zo'n 250 mln. euro voor de Borgstellingsregeling MKB (BMKB). In totaal is hiervoor 1 mld. euro gereserveerd. En dit is hard nodig, zegt MKB-Nederland. Het budget voor dit jaar is ontoereikend om aan de vraag naar financiering te voldoen. Ook zijn banken nog huiverig om zonder garantie financiering te verlenen. Naast het verhogen van het budget van de BMKB besluit het kabinet om de GO-regeling voor leningen aan middelgrote en grote bedrijven met een jaar te verlengen.

Banken kijken sinds de crisis in 2009 sterk naar risico's van de onderneming. In plaats daarvan moeten banken meer naar (getoond) ondernemerschap kijken, stelt MKB-Nederland. Want het zijn ook de kleine, jonge en innovatieve bedrijven die de economie van Nederland weer op gang kunnen helpen.

Met de regelingen staat de overheid voor een deel garant voor de leningen die een bedrijf bij een bank krijgt. Daardoor is de bank sneller geneigd om de lening te verstrekken, ook wanneer er een tekort is aan zekerheden. De ondernemersorganisatie hoopt dat banken ook snel weer zonder garantie van de overheid financiering verstrekken aan het mkb.

*