Gemeente Best

Informatiebijeenkomst geluid rond bedrijventerreinen

24-08-2011

De gemeente bereidt nieuw beleid voor op het gebied van geluid op en rond de bedrijventerreinen 't Zand, Breeven en Heide. Hiervoor liggen ontwerpbestemmingsplan `Bedrijventerreinen Best', het ontwerp van de parapluherziening geluidszone 't Zand en het zonebeheerplan `industrieterreinen 't Zand, Heide en Breeven' ter inzage. Wij nodigen u graag uit voor een informatiebijeenkomst over deze plannen op:


* dinsdag 30 augustus 2011 om 19.30 in de Burgerzaal van het gemeentehuis

Deze bijeenkomst is met name bedoeld voor omwonenden, geĂŻnteresseerden van bedrijven kunnen tot en met 5 september elke week op maandag tussen 15.00 en 17.00 uur naar het gemeentehuis komen om hun vragen te stellen over de drie plannen. Voor het stellen van vragen specifiek over het zonebeheerplan kan dit ook nog op maandag 3 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur.

Bestemmingsplan Bedrijventerreinen
De bestemmingsplannen van de bedrijventerreinen in Best zijn verouderd. Daarom wordt de vaststelling van een geactualiseerd bestemmingsplan voor de bedrijventerreinen 't Zand, Breeven en Heide voorbereid. Het bestemmingsplan bevat een milieuzonering waarin ook het aspect geluid geregeld wordt.

Parapluherziening geluidszone 't Zand
Op grond van de Wet geluidhinder is een geluidszone vastgesteld voor bedrijventerrein 't Zand. Hierdoor wordt de geluidsbelasting op `t Zand cumulatief (dus van alle bedrijven samen) getoetst. Sinds 2007 bewaakt de gemeente de geluidszonering voor `t Zand. Op dat moment was er op basis van de vergunde rechten een overschrijding van de geluidszone. De gemeente heeft zich sindsdien ingezet om de geluidbelasting op de zone te actualiseren. Hierdoor is de geluidbelasting nagenoeg overal binnen de geluidszone teruggedrongen. Dit is niet overal mogelijk, waardoor bedrijventerrein `t Zand `op slot' zit. Om dit te verhelpen, is een parapluherziening opgesteld voor het gedeelte van de geluidszone 't Zand dat buiten het plangebied van bestemmingsplan Bedrijventerreinen valt. Dit betreft een gedeelte van Speelheide, Villawijk, Koekoekbos en de A2. De parapluherziening regelt alleen het onderwerp geluid en zorgt ervoor dat de geluidszone wordt verruimd zonder dat er extra woningen in de geluidszone komen te liggen.

Zonebeheerplan
Als de geluidszone voor 't Zand in bestemmingsplan Bedrijventerreinen en de parapluherziening is aangepast, moet de zone worden beschermd zodat deze ook in de toekomst niet wordt overschreden. Hiervoor is het zonebeheerplan opgesteld. In dit zonebeheerplan wordt daarnaast ingegaan op de beleidsmatige geluidszone rond industrieterreinen Breeven en Heide.

Procedure en beschikbaarheid plannen
Vanaf 3 augustus 2011 liggen het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerp van de parapluherziening gedurende zes weken ter inzage. Het zonebeheerplan ligt vanaf 24 augustus 2011 gedurende zes weken ter inzage. In deze periode kunt u een zienswijze indienen over de plannen. Meer informatie hierover is beschikbaar op deze website:


* Projecten > Actualisatie bestemmingsplannen > Bedrijventerreinen


---