Plant Research International


Regionale samenwerking maakt bijdrage agrariërs aan landschap voor alle partijen aantrekkelijk

30 aug 2011
Onderdeel: Plant Research International

Agrariërs die in regionale collectieven samenwerken, kunnen meerwaarde bieden aan het beheer van het landschap en moeten er ook zélf meerwaarde uit kunnen halen. Dat is de stellige overtuiging van de Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk. Ook het ministerie van EL&I verwacht veel van de aanpak met zelfsturing door collectieven en financiert daarom 4 pilotprojecten, waaronder een project in Winterswijk. De pilotprojecten zijn door het ministerie opgezet om ervaring op te doen met een gebiedsgerichte aanpak in het kader van de herziening van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De EU vraagt aan de landbouw om in het herziene GLB (na 2013) meer maatschappelijke diensten te leveren dan alleen voedselproductie. Het ministerie zal de uitkomsten van de GLB-pilots gebruiken bij haar inbreng in de Brusselse discussies.

Ook de gemeente Winterswijk is enthousiast en besloot de projectleider te leveren. Arie Schoemaker, medewerker van de gemeente Winterswijk en tevens secretaris van WCL Winterswijk: âWe zagen dat de boeren een enorme inspanning leveren aan de instandhouding van het prachtige, maar ook moeilijk bewerkbare landschap van Winterswijk en dat anderen, zoals bevolking, toeristen en horeca ervan profiteerden. Mooie akker- en weideranden en kleinschaligheid maken het landschap heel aantrekkelijk, maar kosten de boeren wel extra tijd en geld. Wij vinden het verstandig om ook de boeren op een goede manier mee te laten profiteren door ze te belonen voor hun inspanningen.

Onderzoekers van Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, begeleiden het pilotproject. In overleg met de lokale organisaties hebben zij bijvoorbeeld een keuzelijst gemaakt van diensten die de landbouw kan leveren aan het behoud van biodiversiteit en een aantrekkelijk landschap. Voor ieder van die activiteiten, zoals het telen van granen op de essen in plaats van gras of maïs, gericht akkerrandbeheer en behoud van kleinschaligheid, hebben de onderzoekers een vergoeding in de vorm van een puntensysteem ontwikkeld. Naarmate een activiteit meer bijdraagt aan de kwaliteit van natuur en landschap en/of het beheer duurder is, levert de activiteit meer punten op. Alle punten tezamen vermenigvuldigd met een bedrag per punt bepaalt de hoogte van de beloning die de boer ontvangt.

Circa 100 agrariërs hebben afspraken gemaakt met WCL Winterswijk over de âgroen-blauweâ diensten die ze dit jaar leveren en waarvoor ze voor een beloning krijgen via dit project.

Leider van de bijdrage van Plant Research International is Hein Korevaar. Ook Korevaar ziet perspectief in deze aanpak. Korevaar: âDe aanstaande veranderingen in het GLB van de EU zullen grote gevolgen hebben voor de landbouw. Agrarische ondernemers kunnen een extra bijdrage leveren aan de kwaliteit van onze leefomgeving. Via regionale collectieven kunnen goede afspraken worden gemaakt over de geleverde diensten en de daartegenover staande vergoedingâ.

In 2011 zal het eerste jaar van deze pilot geëvalueerd worden. Korevaar: âWe kijken daarbij zowel naar procesmatige zaken als naar inhoudelijke zaken. Als de organisatie en de administratie op deze manier goed verlopen en het uiteindelijke effect aan de verwachtingen voldoet, zullen de pilots ongetwijfeld breder vervolg krijgenâ.
---