Raad van State


dinsdag 30 augustus 2011
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Lith heeft opgelegd aan een bedrijf uit Nuland. Het gemeentebestuur wil dat het bedrijf stopt met het huisvesten van ongeveer tien Poolse werknemers in een woning aan de Provincialeweg in Maren-Kessel. De buren hadden het gemeentebestuur om deze maatregelen gevraagd omdat het huisvesten van werknemers in strijd is met de woonbestemming. Zij hadden ook gevraagd om op te treden tegen het gebruik van de tuin achter de woning als parkeerplaats. Dat verzoek heeft het gemeentebestuur echter afgewezen. Naar de mening van het gemeentebestuur mochten er auto's worden geparkeerd in de tuin omdat dat gebruik was gelegaliseerd door een eerder verleende bouwvergunning. Zowel de buren als het bedrijf kwamen tegen de besluiten van het gemeentebestuur in beroep bij de rechtbank in Den Bosch. Die oordeelde in november 2010 dat het gebruik van de tuin als parkeerterrein in strijd is met het bestemmingsplan en ook niet was gelegaliseerd door de bouwvergunning zoals het gemeentebestuur meende. De rechtbank oordeelde daarom dat het gemeentebestuur een nieuwe beslissing moet nemen. Tegen dit deel van de uitspraak komt het bedrijf in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201100161/1)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Deventer van het bestemmingsplan 'Ruimte voor de Rivier'. Het bestemmingsplan zorgt ervoor dat de IJssel bij Deventer door uiterwaardenvergraving meer ruimte krijgt. Het plan heeft betrekking op de deelgebieden Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard en Keizers-, Stobben- en Olsterwaarden met daarin de IJssel. Rederij Eureka is het niet eens met het plan en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rederij heeft aan de Worp een eigen ponton waaraan twee grote en één
kleiner dagpassagiersschip kunnen liggen. De rederij is bang dat dit ponton vervalt, waardoor het niet langer mogelijk is haar bedrijf op die plek te kunnen exploiteren. Zij vindt dat de gemeenteraad een alternatieve locatie had moeten bieden. Ook een aantal bewoners verzet zich tegen het plan. In afwachting van de behandeling van hun beroepen, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201107337/2)

12.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Utrecht van het bestemmingsplan 'Catharijnesingel'. Het plan maakt het mogelijk de historische singelstructuur rond de binnenstad van Utrecht te herstellen. Zo wordt het water in de Catharijnesingel teruggebracht tussen het Paardenveld en de Mariaplaats. In verband daarmee wordt er ook een aantal bruggen gebouwd op de plek waar de Leidsche Rijn en Catharijnesingel samenkomen. Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft daarvoor een bouwvergunning verleend voor de bouw van vier bruggen en kademuren aan de Catharijnebaan, tussen de Vredenburg en de Knipstraat. Het herstel van de singelstructuur maakt deel uit van de herontwikkeling van het Stationsgebied Utrecht. De FGH Bank komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het kantoor van de bank is gevestigd aan de Leidseveer. De bank vreest dat door de ontwikkelingen die het plan mogelijk maakt, de bank slechter bereikbaar zal zijn. Het gaat dan om de algemene bereikbaarheid van het kantoor, maar ook de toegang tot de parkeergarage en de fietskelder. (zaaknummer 201008128/1)