Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 30 augustus 2011

Vragen van het lid Marcouch (PvdA) over de wijkenaanpak van de regering naar aanleiding van de voortdurende onrust in de Culemborgse wijk Terweijde

aan de minister van Veiligheid en Justitie


1. Heeft u kennis genomen van het bericht "Opnieuw onrust in Culemborgse wijk Terweijde", gepubliceerd op 27 augustus 2011 op de website www.nu.nl ?


2. Wat is er sinds de ongeregeldheden in de wijk na de jaarwisseling van 2009 op 2010 gebeurd om de veiligheid en stabiliteit in de wijk te verbeteren? Hoeveel geld is hier door gemeente, rijk en andere partijen in geïnvesteerd en welke resultaten zijn er bereikt?


3. Klopt het dat een ingegooide ruit de directe aanleiding was tot het ontstaan van de nieuwe onrust? Zo nee, wat was dan de aanleiding? Zo ja, deelt u mijn mening dat het zorgwekkend is dat een ingegooide ruit tot deze hernieuwde onrust leidt?


4. Hoeveel incidenten zijn dit jaar in Terweijde geregistreerd, die te herleiden zijn tot spanningen tussen de Marrokaanse en Molukse gemeenschap? Hoe is op deze incidenten gereageerd en tot hoeveel aanhoudingen heeft dit geleid?


5. Deelt u mijn mening dat uit de voortdurende onrust in de wijk Terweijde blijkt dat de aanpak van overlast, spanning tussen bevolkingsgroepen en verloedering vragen om een langdurige aanpak, waarbij behaalde vooruitgang stevig vastgehouden wordt? Zo ja, wat heeft u gedaan om de veiligheid in de wijk Terweijde te vergroten en de gemeente te ondersteunen om de problemen daar aan te pakken?


6. Ziet u dat andere gemeenten zoals Ede, Amersfoort, Arhnem en Helmond wijken hebben waar bewoners geconfronteerd worden met ontoelaatbare overlast, intimidatie en criminaliteit? Wat doet u om de veiligheid en het leefklimaat in deze wijken te verbeteren en de bewoners hun woonplezier terug te geven?


7. Bent u met mij van mening dat het absoluut noodzakelijk is dat de wijkenaanpak met grote prioriteit ter hand wordt genomen, zodat broze resultaten behouden kunnen worden en de burgers uitzicht houden op verbetering? Zo ja, hoe gaat u ervoor zorgen dat wijkenaanpak een belangrijke positie in het beleid van de regering en de gemeenten blijft houden?