Ingezonden persbericht

Governance University
Persbericht

"Samenwerking tussen bestuurders en commissarissen nog steeds niet soepel"

Doorn, 30 augustus 2011 - De samenwerking tussen bestuur en Raad van Commissarissen loopt vaak nog steeds problematisch, zo blijkt uit vandaag gepresenteerd onderzoek van Grant Thornton en Governance University. Samen met het NKCC (Nederlands KennisCentrum Commissarissen en Toezichthouders) organiseren zij op het Doornse kasteel Moersbergen, thuisbasis van Governance University, een congres over dit onderwerp met als sprekers topcommissarissen Margot Scheltema (Schiphol, ASR) en Henk Breukink (ING, InHolland).

In het onderzoek geven negentig commissarissen aan dat zij de kwaliteit van de informatievoorziening aan de RvC en samenwerking met de RvB niet alleen als grootste problemen zien, maar ook als meest relevante issues. Als derde belangrijk probleem wordt de invulling van de toezichtfunctie genoemd. Voorzitters van de Raad van Commissarissen (39% van de respondenten) schatten de relevantie van dat probleem rondom de toezichtfunctie flink hoger in dan de andere commissarissen.

Opvallend is verder dat leden van selectie- en benoemingscommissies problemen, met name die rondom het juridisch kader en integriteit, als relevanter inschatten dan overige leden van de RvC.

Commissarissen die een opleiding hebben gevolgd bij Governance University, ruim een kwart van de respondenten, schatten problemen duidelijk lager in en de relevantie van problemen hoger. Directeur Stefan Peij: "Interessant is om in het volgende onderzoek te bekijken of commissarissen die op cursus zijn geweest in de breedte inderdaad minder last hebben van problemen en ze hoger inschatten, dus alerter zijn dan anderen".


---