Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Integriteitcrisis veel dieper dan gedacht

Tuesday, 30 August 2011 12:10

In de Newsletter editie juni 2011 heeft de VBC uitvoerig beargumenteerd dat Curaçao in een morele en integriteitcrisis is terechtgekomen (Klik hier voor details).

De jongste berichten die in de media verschenen zijn inzake mogelijke grootschalige partij financiering van de coalitie partij MFK, met nota bene illegale middelen, duiden in de richting dat deze integriteitcrisis veel dieper is dan gedacht.

Hoewel het justitiële onderzoek naar de handelswijze van de partijfinancier in volle gang is, is er thans een beeld ontstaan dat het kennelijk mogelijk is om op Curaçao politieke en regeermacht te kopen. Een zeer kwalijke en beangstigende ontwikkeling welke absoluut niet past in een democratische rechtstaat en de naam en het imago van Curaçao internationaal te grabbel gooit en tot ernstige reputatieschade leidt.

Nu minimaal de schijn gewekt is zullen de coalitiepartijen in het algemeen en de MFK in het bijzonder de vraag moeten stellen of zij nog het morele gezag bezitten om Curaçao te blijven besturen. Het is tijd dat partijen publiekelijk en op transparante wijze openheid van zaken geven over de wijze waarop partijfinanciering plaats vindt en heeft plaatsgevonden en of er een relatie tussen donatie en tegenprestatie bestaat. Als zij hiertoe niet bereid zijn dan moeten zij bedanken voor de eer.

De diepe integriteitcrisis waarin Curaçao beland is roept ook de vraag op hoe het staat met de waarborgfunctie van het Koninkrijk t.a.v. deugdelijkheid van bestuur, rechtszekerheid en fundamentele mensenrechten. Hoe ver moet Curaçao bestuurlijk zakken alvorens de waarborgfunctie in werking treedt? Moet de halve stad eerst in brand staan?

Is het geen tijd dat de Koninkrijkregering haar verantwoordelijkheid neemt?

De "track record" van dit kabinet heeft in ieder geval ertoe geleid dat het vertrouwen in de economie ernstig is aangetast. Dit wordt bevestigd door onderzoek welke het Centraal Bureau voor de Statistiek over de eerste helft van 2011 heeft verricht ( 42% heeft geen vertrouwen terwijl dit in 2010 nog 17% was). De kwestie over mogelijke grootschalige partijfinanciering is niet in dit onderzoek verdisconteerd daar dit toen nog niet bekend was. Het is aannemelijk dat na de bekendmaking het vertrouwen in de economie verder is afgenomen.

In het belang van het verbeteren van de welvaart en het welzijn, werkgelegenheid, inkomen, beter leefklimaat (onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid, sociale verzekeringsstelsel) is het dringend noodzakelijk dat de integriteitcrisis snel wordt opgelost.

Curaçao 29 augustus 2011
Bestuur VBC