Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden

StudioLab, preparatiesessie

Zeldzame mierenegel wordt live ontleed op 31 augustus

Wetenschapspraatjes en preparaties gaan door in de nazomer.

Leiden, 24 augustus 2011

Op woensdag 31 augustus vanaf 11.00 uur ontleedt collectiemedewerker Duncan Reeder een zeldzame mierenegel in LiveScience. Dit bijzondere beest is net als het vogelbekdier een eierleggend zoogdier. Ze komen alleen in Australië en Nieuw-Guinea voor. Het is een uitdaging om dit dier met zijn lange stekels van zijn vacht te ontdoen. Tijdens het prepareren geeft een expert uitleg en kan het publiek vragen stellen.

Deel op

Op alle woensdagen en zaterdagen zijn er preparaties van steeds andere dieren. De meer opvallende zijn een wilde kat, die op 21 september onder het mes gaat, en een kalong, een grote vleermuis, die op 19 oktober aan de beurt is.
De preparaties vinden op woensdag en zaterdag plaats vanaf 11.00 uur. Een sessie duurt maximaal tot 15.00 uur, afhankelijk van de grootte van het dier.

Ook op zondagen krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen van het wetenschappelijk onderzoek en de natuurhistorische collectie van NCB Naturalis.
Wetenschappers van Naturalis houden om 12.30 en om 13.30 uur een praatje over hun onderzoek en ontdekkingen tijdens een ScienceTalk. Om 11.00 en om 15.00 uur is er een interactieve theatervoorstelling voor het hele gezin. De ScienceLink gunt het publiek een kijkje in opa's schelpenkist en de grote verzameling mollusken van Naturalis. Aan het eind kunnen bezoekers zelf schelpen gaan ordenen.

De complete en actuele agenda is te zien op www.livescience.nl. Door onvoorziene omstandigheden zoals ziekte kan een activiteit vervallen. Op de website en in het museum is de meest recente agenda te raadplegen. Toegang is gratis met een toegangsbewijs voor het museum. Al deze activiteiten vinden plaats in de nieuwe tentoonstelling LiveScience: het experiment waarbij museum en werkplaats versmelten.

ScienceTalks

o Zondag 28 augustus en zondag 9 oktober (onder voorbehoud): Marien bioloog drs. Lisa Becking doet verslag van de expeditie naar Indonesië, waarvan ze net is teruggekeerd. Ze heeft er de relatief onbekende mariene meren onderzocht; eilandjes binnen eilandjes. Biologen verwachten daar een voedingsbodem voor bijzondere evolutie. o Zondag 4 september: Inge van Noortwijk is wetenschappelijk illustratrice bij NCB Naturalis. Ze laat zien hoe ze insectenpootjes tekent, en vertelt ze waarom dit belangrijk is voor het onderzoek. o Zondag 11 september: Esther Zuidgeest draait vissenmagen binnenste buiten. Via de microscoop kijkt het publiek mee naar wat ze daarin vindt.
o Zondag 18 september: prof. dr. Menno Schilthuizen doet onderzoek aan de evolutie van spiegelbeeldvormen bij plant en dier. Daar komen verrassende conclusies uit.
o Zondag 25 september: Edelsteenexpert dr. Hanco Zwaan vertelt hoe je echte edelstenen van namaak kunt onderscheiden. o Zondag 2 oktober: Sommige plantjes kunnen veranderen van soort. Dr. Frederic Lens wil weten waarom. In zijn laboratorium heeft hij een proefopstelling gebouwd om dit te onderzoeken.

Persinformatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Astrid Kromhout, doorkiesnummer

071 - 56 87 625 of astrid.kromhout@ncbnaturalis.nl.

Beeldmateriaal

Beeldmateriaal en logo's van NCB Naturalis en het museum zijn rechtenvrij te downloaden voor publicaties en drukwerk.

Download in hoge resolutie


* Optreden van de ScienceLink

* Wetenschapper geeft een ScienceTalk

* Collectiemedewerker prepareert een dier voor de collectie

In LiveScience wordt een dier geprepareerd voor de collectie ScienceTalk in LiveScience Optreden ScienceLink in LiveScience