Gemeente Duiven


Pubers en alcohol


----------
Veel pubers tussen 12 en 17 komen in aanraking met alcohol. Alcoholgebruik is sowieso schadelijk voor de gezondheid en overmatig alcoholgebruik leidt vaak tot alcoholmisbruik. Alcoholmisbruik is het gebruiken van alcohol op een manier die nadelig is voor de drinker. Zulke nadelige gevolgen kunnen bijvoorbeeld zijn:


* In een toestand van hulpeloosheid geraken;

* Zodanig bedwelmd raken dat men zichzelf of anderen schade toebrengt;
* Het ontwikkelen van een verslaving.

Pubers beginnen steeds jonger te drinken en drinken ook steeds meer. .Het komt in heel Nederland voor en het maakt ook niet uit of een puber op het VMBO of het gymnasium zit.

Waarom alcohol en puber zo'n gevaarlijke combinatie oplevert, kan op verschillende manieren verklaard worden. Het lichaam van pubers is kleiner en kan daarom minder alcohol hebben. Pubers merken ook minder snel dat ze dronken zijn: waar volwassenen vaak herkennen dat ze gaan waggelen en lispelen, kunnen pubers zomaar opeens bewusteloos omvallen.

Pubers hebben daarnaast meer moeite met impulscontrole en het nemen van verantwoordelijke beslissingen. Het deel van de hersenen dat dit regelt is bij jongeren namelijk nog niet volledig ontwikkeld. De hersenen van pubers zijn nog volop in de groei. En juist alcohol blijkt uit onderzoek erg schadelijk te zijn voor de ontwikkeling van jonge hersenen.

Eén keer 'binge-drinken' (snel achter elkaar vijf of zes glaasjes alcohol achterover slaan) leidt al tot blijvende schade, zo stelt een Amerikaanse neuroloog.

Maatschappelijk probleem

Pubers kunnen dus slechter met drank omgaan. Maar dat verklaart niet waarom juist in deze tijd het aantal alcoholmisbruikers groeit. Sociale normen lijken daarbij een belangrijke rol te spelen. Ouders, bijvoorbeeld, blijken in Nederland relatief onverschillig tegenover het drankmisbruik van hun kroost te staan. Niet alleen de houding van ouders, vrienden en leraren heeft invloed op het drinkgedrag van pubers. Ook alcoholreclames en films beïnvloeden hoeveel een jongere drinkt. Zien drinken, doet drinken. Zeker als het drinken van een biertje of likeurtje als iets positiefs en gezelligs wordt gepresenteerd.

Om pubers en volwassenen te wijzen op het gevaar van overmatig alcoholgebruik neemt gemeente Lingewaard samen met de gemeenten Overbetuwe, Zevenaar, Rijnwaarden, Duiven en Westervoort deel aan het regionale project Alcohol en Drugs. Samen met u willen we het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen.

Meer informatie
Meer informatie kunt u vinden op www.alcoholinfo.nl of bel de alcohol infolijn 0900 500 20 21 (¤ 0,10 p/m) voor informatie en vragen over alcohol en alcoholgebruik, een (anoniem) telefoongesprek met een medewerker en het bestellen van brochures.