FNV

FNV vraagt extra duidelijkheid uitwerking pensioenakkoord

FNV-voorzitter Agnes Jongerius gaat vandaag om 11:00 uur in gesprek met minister Kamp en de voorzitter van VNO-NCW Bernard Wientjes over de verdere uitwerking van het pensioenakkoord in een extra memorandum.

FNV zal in dit gesprek inzetten op extra duidelijkheid op drie belangrijke zorgpunten van haar leden: stoppen vanaf 65 jaar met een vergelijkbaar pensioen moet ook voor mensen met lagere inkomens mogelijk blijven, pensioenfondsen moeten ons geld verstandig beheren voor lange termijn en werkgevers moeten bereid blijven om mee te delen in de risico's voor. Het gesprek vindt plaats op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Agnes Jongerius over de inzet: 'Het wordt tijd om spijkers met koppen te slaan. Het pensioenakkoord verdient verdere uitwerking, want niets doen is geen optie. In die uitwerking blijven we ons inzetten voor de belangrijkste zorgen van onze leden. Het moet en zal goed geregeld worden voor de mensen en dat gaan we dus verder vastleggen. Daar praat ik vandaag met de minister en de werkgevers over, zodat de motie van de Kamer goed zal worden ingevuld. Wij blijven ons er namelijk voor hardmaken dat ook de mensen met lagere inkomens met 65 jaar zonder zorgen met pensioen kunnen.'

Ook lagere inkomens met 65 jaar met goed pensioen. Er moet nog steeds een oplossing komen voor het laatste inkomensgaatje, zodat ook de mensen met lagere inkomens, lange arbeidsverledens en zware beroepen op hun 65e met een goed pensioen kunnen stoppen na 2020. FNV heeft hier eerder al op aangedrongen bij de Tweede Kamer. Nu is het tijd voor minister Kamp om over de brug te komen op dit punt, zodat ook de aangenomen motie in de Tweede Kamer op een goede wijze wordt ingevuld.

Pensioenfondsen moeten heldere regels krijgen
Pensioenfondsen moeten voorzichtig met ons geld omgaan. Daarom is het belangrijk dat zij heldere kaders krijgen om het pensioengeld, 800 miljard euro, voor de lange termijn te beheren. Om die reden wordt in het pensioenakkoord gesproken van 'prudent'. In de uitwerking wordt nu gewerkt aan een strakke invulling van deze vereiste, zodat pensioenfondsen zich aan stevige regels moeten houden. Bovendien is de FNV nog steeds in gesprek met De Nederlandsche Bank (DNB), om ervoor te zorgen dat DNB goed toezicht houdt op de pensioenfondsen.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid: werkgevers wees duidelijk over risicodeling Agnes Jongerius zal ook met Bernard Wientjes spreken over de risicodeling tussen werkgevers en werknemers: 'Ons pensioen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. Dat blijft zo en staat dus centraal in het pensioenakkoord. Als risico's zich in de toekomst voordoen dan is het de bedoeling dat die verantwoordelijkheid ook gezamenlijk gedragen wordt door werkgevers en werknemers. Ik ga de werkgevers vragen om dat nog eens duidelijk vast te leggen, zodat we daar helderheid in scheppen.'