Groen!

Groen! wil parlementaire vergoedingen herbekijken

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 31 augustus 2011 in "Democratie en overheid"

De hoge uittredingsvergoeding van Sven Gatz (Open VLD) roept heel wat reacties op. Volgens Groen!-fractievoorzitter Filip Watteeuw moet ook het debat over het geheel van de parlementaire vergoedingen opnieuw een kans krijgen. Filip Watteeuw: âHet is voor Groen! vanzelfsprekend dat parlementaire vergoedingen billijk en transparant zijn. In het Vlaamse Parlement moeten wij de vele bijkomende vergoedingen in vraag stellen, niet enkel de uittredingsvergoeding.â

De gewone parlementaire wedde is al niet onaardig. Een paar duizend euro bruto bijkomende vergoeding hier bovenop is onnodig. Heel wat functies in het Vlaams Parlement leveren een bijkomende vergoeding op. Het gaat om voorzitter en ondervoorzitters van het parlement, leden van het uitgebreid bureau, fractievoorzitters en commissievoorzitters. Wat de voorzitter van het Vlaams Parlement iedere maand op zijn rekening krijgt is zelfs ronduit spectaculair te noemen. Het gaat om meer dan tienduizend euro netto.

Filip Watteeuw: "Extra taken mogen wel extra beloond worden, maar de proporties lijken soms zoek. Dit is moeilijk te verantwoorden en strookt niet met de voorbeeldfunctie die politici hebben. Zeker in tijden van crisis gaat het niet op om de burger te vragen de broeksriem aan te snoeren zonder zelf een inspanning te doen."

De uittredingsvergoeding wil een vangnet bieden voor zij die na een politiek mandaat `op straat' komen te staan en zelfs geen recht hebben op een werkloosheidsvergoeding. Zo moeten mensen uit alle sociale klassen zonder sociaal risico in de politiek kunnen. In plaats van een uittredingsvergoeding zou een ander sociaal statuut wellicht meer soelaas brengen. In ieder geval kan voor Groen! de uittredingsvergoeding al worden beperkt. Zowel in tijd als qua combineerbaarheid met een ander inkomen.

Twee jaar terug werd er in het Vlaams Parlement al een werkgroep opgericht om de parlementaire vergoedingen te bekijken. Dit gebeurde nadat er commotie was over de uittredingsvergoeding van José Happart. Na een eerste verkenningsronde, waarbij de standpunten van de verschillende fracties werden verzameld gebeurde er niks meer. Filip Watteeuw wil nu nog eens vragen om de werkgroep echt op te starten.

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=264026440287627&href=ht tp%3A%2F%2Fwww.groen.be%2Factualiteit%2FTelex-groen-wil-parlementaire-v ergoedingen-herbekijken_2293.aspx&send=false&layout=standard&width=450& show_faces=true&action=like&colorscheme=light&font&height=80

Contact: