Gemeente Helden

Samenwerkende gemeenten vormen samen Afvalwaterketen Limburgse Peelen

Vanaf de startbijeenkomst op 16 februari 2011 is de samenwerking tussen de gemeenten Leudal, Maasgouw, Nederweert, Peel en Maas, Weert en het waterschap Peel en Maasvallei in volle gang. Het gestelde doel is het realiseren van één Afvalwaterplan met gezamenlijke uitgangspunten. Om de samenwerking kracht bij te zetten is er gekozen voor een naam- en beeldmerk: Afvalwaterketen Limburgse Peelen.

Het afvalwaterplan moet primair leiden tot:

* Bescherming volksgezondheid;

* Bijdragen aan schoon water;

* Het zorgen voor droge voeten;

* Bijdragen aan een goede en duurzame leefomgeving.

Om dit te bereiken heeft de Afvalwaterketen Limburgse Peelen gezamenlijke beleidskeuzes opgesteld die betrekking hebben op stedelijk afvalwater, hemelwater en grondwater. Deze vormen samen de kapstok voor één Afvalwaterplan en de daaruit voortvloeiende Gemeentelijke Riolering Plannen (GRP). De colleges van alle samenwerkende gemeenten en het dagelijks bestuur van het waterschap hebben voltallig ingestemd met de volgende beleidskeuzes:

Gezamenlijke beleidskeuzes:


1. Samenhang in de afvalwaterketen is het vertrekpunt voor samenwerking;

2. Afvalwater wordt als potentiële bron voor grondstoffen en energie beschouwd;

3. Negatieve effecten afvalwater worden niet afgewenteld;
4. Hemelwater: burgers bewust maken van eigen verantwoordelijkheid en ontzorgen waar nodig;

5. Grondwater: burgers bewust maken van eigen verantwoordelijkheid en ontzorgen waar nodig (onderzoek samen met waterschap);
6. Financiële uitgangspunten zoveel mogelijk gelijk maar geen gelijke heffingen.

De kijk op afvalwater is sterk aan het veranderen. Tot voor kort werd afvalwater gezien als afvalstof die we, met het oog op de volksgezondheid, snel uit onze directe leefomgeving moeten verwijderen. Dit beeld verandert. In afvalwater zitten nuttige grondstoffen en energie die kunnen worden gebruikt.

De afvalwaterketen denkt na over de toekomst van water, natuur en mens!