Waterschap Groot Salland

Boringen onder IJssel door voor kabels en leidingen Ruimte voor de Rivier

Laatste wijziging: 31 augustus 2011

In het kader van Ruimte voor de Rivier Deventer worden tot medio oktober werkzaamheden uitgevoerd in verband met aanpassingen aan ondergrondse kabels en leidingen. De kabels en leidingen die nu onder de IJssel en uiterwaarden doorlopen, worden verplaatst of verdiept om Ruimte voor de Rivier mogelijk te maken. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Siers Groep Oldenzaal b.v., de aannemer van de betrokken nutsbedrijven.

Momenteel is een start gemaakt met de boringen onder de IJssel door. Het begin van deze boringen (intredepunt) ligt in de parkeervakken van de Van Twickelostraat in Deventer. Hier is een grote boorinstallatie geplaatst. Tijdens de werkzaamheden (ongeveer drie weken) zijn de parkeervakken vanaf de Kapjeswelle tot aan de parkeerautomaat in de van Twickelostraat om veiligheidsredenen afgezet met bouwhekken.

De twee boringen lopen onder de IJssel door en komen uit op De Worp (uittredepunt). Bij de twee uittredepunten op De Worp worden buizen uitgelegd en gelast. Deze buizen worden vervolgens vanaf de kant van De Worp door het geboorde gat onder de IJssel door getrokken om weer boven te komen in de van Twickelostraat. Uiteraard wordt er alles aan gedaan om overlast zo veel mogelijk te beperken.
De waterschappen Groot Salland en Veluwe voeren aan de IJssel bij Deventer het Ruimte voor de Rivierproject Deventer uit. Het gaat om de Uiterwaardvergraving Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard én de Uiterwaardvergraving Keizers- en Stobbenwaarden en Olsterwaarden. De Uiterwaardvergraving Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard omvat het graven van twee geulen. De eerste nevengeul loopt vanaf de Bolwerksplas tot aan het IJsselhotel. Net na het IJsselhotel begint de tweede geul die doorloopt tot de Ossenwaard en daar aantakt aan de IJssel. Het stadspark De Worp wordt door de maatregel ontzien. De Keizers-, Stobben- en Olsterwaarden vormen een aaneengesloten uiterwaardengebied ten noorden van Deventer. Hier bestaat de Ruimte voor de Riviermaatregel in de aanleg van vier geulen over de gehele lengte van de uiterwaard.

Op acht plaatsen meer ruimte voor de IJssel
Het landelijke programma Ruimte voor de Rivier zorgt met meer dan 30 projecten langs de Rijn en Rijntakken voor het vergroten van de hoogwaterveiligheid. Langs de IJssel krijgt de rivier op 8 plaatsen meer ruimte. Onder andere door maatregelen als dijkterugleggingen, uiterwaardvergravingen en zomerbedverlaging wordt gezorgd voor droge voeten voor de mensen langs de IJssel. De locaties voor de projecten zijn zorgvuldig uitgekozen. Alle projecten houden met elkaar verband en zorgen samen voor de benodigde waterstanddaling. Juist door die samenhang en voortschrijdend inzicht bij de uitwerking van de details worden bij de uitwerking op sommige locaties nog detailaanpassingen gedaan. Dit gebeurt altijd in samenspraak met de omgeving en de aandachtspunten die uit de omgeving worden ingebracht. Er wordt komende jaren hard gewerkt, zodat in 2015 alles gereed is.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl