Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 31 augustus 2011

Kamervragen van de leden Celik en Arib (beiden PvdA) over verbeterde aandacht voor kinderrechten via het onderwijs

aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


* Heeft u kennis genomen van de mededeling van Europese Commissie inzake de EU-agenda voor de rechten van het kind (1) en het jaarverslag 2011 van Unicef en Defence for Children (2)?
* Hoe beoordeelt u de conclusies uit beide documenten dat er binnen de EU (en in Nederland) nog de nodige winst behaald kan worden in het bevorderen en verbeteren van kennis bij kinderen over kinderrechten via het onderwijs?
* Bent u het met ons eens dat het belangrijk is dat kinderen voldoende kennis hebben van hun rechten en positie in de maatschappij en dat zij weten bij welke instanties zij kunnen aankloppen als hun rechten en positie in het geding zijn?
* Op welke wijze is de kennis en bewustwording rondom kinderrechten op dit moment ingebed in het burgerschapsonderwijs?
* Kunt u aangeven welke inzet er reeds door u is gepleegd om de kennis van scholieren omtrent kinderrechten en mensenrechten te verbeteren via het onderwijs?
* Bent u voornemens om u in te zetten voor meer aandacht voor kennisoverdracht op scholen over de rechten van kinderen?
* Zo ja, welke inzet mag hier dan van u verwacht worden? Zo nee, waarom niet?
* Deelt u de mening dat de onlangs benoemde kinderombudsman hier een belangrijke rol in kan hebben? Zo ja, op welke wijze kan hier in samenwerking met onderwijsinstellingen invulling aan worden gegeven?

(1) Een EU-agenda voor de rechten van het kind, februari 2011 http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0060:FIN:NL:PDF

(2) Unicef Nederland en Defence For Children - Jaarbericht Kinderrechten 2011 http://www.unicef.nl/pers/publicaties/jaarbericht-kinderrechten-2011.aspx