Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht datum: 31-08-2011
|                                                                              |
Exploitatie gemeentegebouwen onder de loep

De gemeente Capelle aan den IJssel gaat onderzoeken hoe gemeentelijke gebouwen met maatschappelijke functies slimmer en efficiënter kunnen worden geëxploiteerd. Het college heeft dit besloten vanwege de bezuinigingen, maar ook om de manier van exploiteren te moderniseren. Het college gaat hierbij ook kijken naar de tarieven. Verantwoordelijk wethouder Tineke Keuzenkamp: "Het kan slimmer en efficiënter, en tegelijkertijd beter en eerlijker. Waarom bijvoorbeeld niet meer functies centreren in de wijken?"

De gemeente beheert een groot aantal gebouwen, zoals wijkcentra, sportzalen maar ook multifunctionele accommodaties, een theater en schoolgebouwen. Deze verhuurt de gemeente aan maatschappelijke organisaties en instellingen. Deze gebouwen staan verspreid over heel Capelle. "In de loop der jaren is het bezit flink gegroeid, en de ruimtes worden niet altijd optimaal benut. Een goed moment dus om het geheel aan gebouwen en de exploitatie ervan onder de loep te nemen. Dat is ook het vertrekpunt geweest voor de raad, toen bij de bezuinigingsplannen in december 2010 besloten werd dat het beheer efficiënter moet," vertelt wethouder Keuzenkamp.

Zakelijke huurders
In opdracht van de raad onderzoekt de gemeente nu verschillende scenario's om een bezuiniging van E 600.000 vanaf 2015 te kunnen halen. Wethouder Keuzenkamp: "We moeten hiervoor het gebruik en de inzet van de gebouwen zo goed mogelijk op elkaar afstemmen en moeten we ook komen tot minimaal kostendekkende tarieven. Bij commerciële huurders gaat de gemeente commerciële tarieven in rekening brengen. Tegelijk wordt gekeken of elke wijk voldoende accommodaties heeft en hoe de accommodaties per wijk het beste benut kunnen worden. Het kan zijn dat we activiteiten bundelen, waardoor er gebouwen verkocht kunnen worden."

Fases
In de eerste fase van het project gaat het om een inventarisatie van de bestaande situatie. Deze fase is eind december 2011 afgerond. Daarna volgt de analysefase, die wordt afgerond in april 2012, de beleidsnota is gepland voor maart 2013. Daarna kan het nieuwe beleid worden ingevoerd.