FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten eist veilige bussen van Hermes voor OV in Nijmegen


* 23-08-2011

* Marco van Moort (persvoorlichter)

FNV Bondgenoten heeft begrepen dat Connexxion/ Hermes serieuze en vergevorderde plannen heeft om bussen van het merk M.A.N. aan te schaffen voor het openbaar vervoer in Nijmegen. Deze bussen zijn onderzocht door de werkgroep Buscabines van FNV Bondgenoten en die stelt dat de bussen aan geen van de in de cao openbaar Vevoer genoemde normeringen voldoen.

In een brief eerder deze maand aan Connexxion Holding, waar Hermes een dochter van is, wees FNV Bondgenoten op de normeringen in de cao waaraan nieuw aan te schaffen bussen moeten voldoen. De bestuurderscabine moet voldoen aan een van de in Europa geldende veiligheids- en gezondheidsnormen NEN 5526, NEN-ISO 16121 of VDV 234. De vakbond vraagt om onafhankelijk opgestelde rapporten waaruit blijkt dat de bussen voldoen.

Brigitta Paas, bestuurder FNV Bondgenoten: "Een van de grote missers van de M.A.N.-bus is de voorruit. Een voorruit moet in een hoek van minimaal15 graden staan ten opzichte van de voorkant om spiegeling te voorkomen. Deze spiegeling belemmert voor de chauffeur in de avonduren het zicht op de weg en dat kan leiden tot onveilige situaties."

Connexxion/ Hermes heeft laten weten dat FNV Bondgenoten de bussen mag komen controleren als ze zijn aangeschaft. Paas: "Dat is vast goed bedoeld, maar ik ben bang dat er op dat moment niets meer is te redden als de bussen dan niet voldoen. Ik wil vooraf kunnen toetsen of de bussen aan eisen voldoen. Desnoods via de rechter."

Op 16 juli 2011 heeft het bestuur van de SAN-regio (De Stadsregio Arnhem-Nijmegen) voor de volgende tien jaar het openbaar vervoer gegund aan vervoersbedrijf Hermes, volledige dochter van Connexxion Holding. Onderdeel van het contract is de aanschaf van nieuwe bussen voor de stad Nijmegen.