Ingezonden persbericht



Den Haag, 31 augustus 2011


NINO ROTA IN 17 NEDERLANDSE FILMTHEATERS
Filmhuis Den Haag organiseert landelijk programma over Italiaanse filmcomponist

In de maanden november 2011 tot en met februari 2012 organiseert Filmhuis Den Haag een terugblik op het werk van de Italiaanse filmcoponist NINO ROTA, bekend van onder meer de muziek van The godfather-trilogie van Francis Ford Copolla en de muziek van de meeste films van Federico Fellini. Een programma met films waar Rota de muziek voor schreef, is te zien in 17 Nederlandse filmtheaters. Een aanvullend programma is te zien in EYE Film Instituut Nederland te Amsterdam; het Residentie Orkest speelt werk van Rota in de Dr. Anton Philipszaal te Den Haag.

FILMCOMPONIST
Wonderkind en Oscarwinnaar Nino Rota (1911 - 1978) is een van de belangrijkste filmcomponisten van de twintigste eeuw. Hoewel zijn naam minder bekend is bij het grote publiek, kent vrijwel iedereen zijn werk: hij schrijft onder meer de muziek van de eerste twee delen van The godfather-trilogie van Francis Ford Coppola en de muziek voor de meeste films van Federico Fellini, zoals La strada, La dolce vita en Il Casanova. Daarnaast componeert Rota voor regisseurs als Luchino Visconti (Il gattopardo), Franco Zeffirelli (Romeo and Juliet), René Clément, (Plein soleil), Edward Dmytryck (Obsession) en King Vidor (War and peace).

KLASSIEK COMPONIST
Naast filmmuziek heeft Rota een gevarieerd klassiek oeuvre op zijn naam staan, dat bestaat uit kamermuziek, symfonische en religieuze muziek, gezangen en opera's. Zowel zijn kamermuziekwerken als zijn concerten en symfonieën zijn tonaal, doen soms klassiek en soms romantisch aan en zijn op een bijzondere manier zeer oorspronkelijk en herkenbaar. Rota maakt geen onderscheid tussen filmmuziek en serieuze muziek. Het gevolg van die mentaliteit is dat regelmatig delen van zijn filmmuziek in zijn overige composities verschijnen en vice versa.

100 JAAR ONBEKEND-BEKEND
Behalve vanwege het feit dat het dit jaar honderd jaar geleden is dat Nino Rota geboren werd, besteedt Filmhuis Den Haag aandacht aan Rota omdat muziek een onderdeel van film is dat doorgaans onderbelicht blijft. Veelal rolt de naam van een componist in de aftiteling voorbij, zonder dat men zich realiseert dat diens bijdrage onmisbaar is voor het eindresultaat. Dat is zeker zo in het geval van Rota. Zijn werk is van onbesproken muzikale kwaliteit; het zijn autonome composities die overeind blijven zonder de filmbeelden erbij te zien. Men zou zelfs kunnen stellen dat zonder zijn bijdrage de films waarvoor hij de muziek schreef minder grote meesterwerken geworden zouden zijn.

(AUTO)PLAGIAAT
Nino Rota maakt er geen geheim van dat hij voor zijn composities regelmatig gebruik maakt van muzikale verwijzingen. Bij tijd en wijle citeert hij uit zowel eigen werk als werk van anderen, haalt hij stukken muziek aan, veroorlooft hij zich imitaties, maakt hij gebruik van pastiche en hergebruikt hij zijn eigen composities. Zo loopt Rota de Oscar voor Beste Filmmuziek voor The godfather mis, omdat hij hierin een eerdere, door hem zelf gecomponeerde melodie hergebruikt.

PROGRAMMA
Het programma dat gedurende de maanden november 2011 tot en met februari 2012 langs de filmtheaters rouleert, bestaat uit ongeveer 20 films. In Filmhuis den Haag vindt op 23 november een debat plaats over Rota's (auto)plagiaat en is van half november tot half december 2011 een kleine tentoonstelling over Rota ingericht. Het Residentie Orkest sluit op de geboortedag (3 december) van de maestro aan met een avondvullend concert vol filmmuziek van Nino Rota in de Dr. Anton Philipszaal te Den Haag. EYE Film Instituut Nederland te Amsterdam sluit aan bij het programma met de vertoning van bijzondere films uit hun archief (onder meer La diga sul pacifico (This angry age) van René Clement en Anna van Alberto Lattuada. In samenwerking met de Rotterdamse muziekeducatieve instelling Watch That Sound wordt een programma over muziek bij film ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs.

Het Nino Rota programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Fonds voor de Film.

NINO ROTA - FILMCOMPONIST
november 2011 - februari 2012

te zien in:
Filmhuis Den Haag
Chassé Cinema, Breda
Concordia Cinema, Enschede
Filmschuur Haarlem
Focus Filmtheater, Arnhem
ForumImages, Groningen
Filmtheater Hilversum
Filmtheater 't Hoogt, Utrecht
Filmhuis De Keizer, Deventer
Het Ketelhuis, Amsterdam
LantarenVenster, Rotterdam
De Lieve Vrouw, Amersfoort
Lumière Cinema, Maastricht
Lux, Nijmegen
Cinema Oostereiland, Hoorn
Plaza Futura, Eindhoven
Verkadefabriek, 's-Hertogenbosch.

aanvullend programma is te zien in:
EYE Film Instituut Nederland, Amsterdam
Dr. Anton Philipszaal, Den Haag (Residentie Orkest)

het precieze programma wordt te zijner tijd bekend gemaakt op de websites van de deelnemende filmtheaters meer informatie en filmbeschrijvingen volgen binnenkort op www.filmhuisdenhaag.nl