Ondernemersvertrouwen vooral in het Noorden sterk gedaald


RIJSWIJK ZH, 20110831 -- In het derde kwartaal van 2011 waren ondernemers in Brabant het meest positief over de gerealiseerde bedrijfsresultaten. Ook in Gelderland, Zeeland en in iets mindere mate Zuid-Holland en Limburg werden goede bedrijfsresultaten geboekt. Mede onder invloed van de Europese schuldencrisis waren ondernemers over het komende kwartaal minder positief. Dit geldt voor de ondernemers in alle provincies, maar vooral voor die in Groningen en Friesland. In Flevoland bleef het ondernemersvertrouwen het meest op peil.

Uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) van het derde kwartaal van 2011 blijkt dat de ondernemers in Brabant vooral hun productie, omzet en personeelssterkte zagen toenemen. Ook de orderpositie werd versterkt, maar minder dan bijvoorbeeld in Zeeland en Zuid-Holland. Niet toevallig realiseerden deze twee provincies samen met Brabant de hoogste score op de perspectiefindicatoren van de barometer. Hierbij moet wel worden aangetekend dat het vertrouwen over de gehele linie afnam, mede als gevolg van recente ontwikkelingen in Europa en de Verenigde Staten.

In het Noorden van ons land nam het ondernemersvertrouwen het sterkst af. In Groningen en Friesland denken verhoudingsgewijs de meeste ondernemers dat de productie, orders, omzet en personeelssterkte in het komende kwartaal afneemt. Ook in Drenthe, Overijssel en Limburg zijn ondernemers relatief somber.

Meer over de Roots Regiobarometer kan worden gevonden op: http://www.rootsadvies.nl.





Roots Beleidsadvies