Ingezonden persbericht


RECORDAANTAL FORTEN OPEN TIJDENS DE STELLINGMAAND 2011

ALKMAAR 16 augustus 2011. Een recordaantal van 31 forten en batterijen van Unesco Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam is geopend tijdens de Stellingmaand in september. Tussen 3 en 25 september openen de fortbeheerders de poorten van hun imposante forten. Bezoekers zullen verrast worden door de donkere gangen en de prachtig groene omgeving waarin de forten liggen, op nog geen 15 kilometer van Amsterdam. Tijdens de Stellingmaand staat de Stelling van Amsterdam de hele maand in het teken van geschiedenis, muziek, theater kunst en nog veel meer. Het hele programma staat op www.stellingvanamsterdam.nl

Het aanbod tijdens de Stellingmaand is groot. Op de 31 geopende forten zijn naast rondleidingen en historische exposities, ook culturele activiteiten, zoals theatervoorstellingen, rondritten met oude legertanks, schietdemonstraties, re-enactment, trouwen voor één dag, foto- en kunstexposities, vaartochten en muzikaal spektakel.

Twee succesvolle theatervoorstellingen van festival Op de Bres zijn tijdens de Stellingmaand weer te zien: Moustachio van theatergroep Wie Walvis en Strijd van de Westmeester, een voorstelling gemaakt in samenwerking met omwonenden van de Westbatterij in Muiden. Ook Soundtrackcity laat wandelaars opnieuw de geluiden van de Stelling beleven tijdens een unieke luisterwandeling. De foto-expositie Spuien, Schuilen, Spuwen, door fotografen Nicole Segers en Luuk Kramer is op een aantal forten te zien.

Kijk voor het volledige programma van de Stellingmaand op www.stellingvanamsterdam.nl of bestel het programmaboekje via info@cultuurcompagnie.nl

Deelnemende forten
Fort bij Edam, Fort bij Spijkerboor, Fort bij Markenbinnen, Fort bij Krommeniedijk, Fort aan Den Ham, Fort bij Veldhuis, Fort aan de St. Aagtendijk, Forteiland IJmuiden, Fort benoorden Spaarndam, Fort bezuiden Spaarndam, Fort bij Penningsveer, Fort bij de Liebrug, Fort bij Vijfhuizen, Fort bij Hoofddorp, Fort bij Aalsmeer, Fort aan de Kwakel, Fort aan de Drecht, Fort bij Uithoorn, Fort Waver-Amstel, Fort in de Botshol, Fort Abcoude, Batterij aan het Gein, Fort bij Nigtevecht, Fort Uitermeer, Fort aan de Ossenmarkt, Vesting Muiden: Muizenfort, Fort H, de Westbatterij en het Rijksmuseum Muiderslot, Forteiland Pampus, Kustbatterij bij Diemerdam en de Molen in Osdorp.

Stelling van Amsterdam
In een cirkel rond de hoofdstad ligt de Stelling van Amsterdam. Een oude verdedigingslinie die is gebouwd tussen 1880 en 1914 om de vijand buiten te houden. Het was in zijn tijd de modernste en qua oppervlakte grootste kringstelling van Europa: 135 km lang, bestaand uit dijken, sluizen, dammen en maar liefst 42 forten en 4 batterijen.

De provincie Noord-Holland wil de Stelling van Amsterdam, zowel om haar militaire en cultuurhistorische geschiedenis, als om haar waterstaatkundig vernuft én natuurwaarden, behouden voor de toekomst. Het Stelling is één van de twintig Nationale Landschappen en staat sinds 1996 vanwege zijn unieke, universele waarde op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In opdracht van de provincie Noord-Holland organiseert Cultuurcompagnie Noord-Holland jaarlijks de Stellingmaand in samenwerking met fortbeheerders en vrijwilligersorganisaties.

----------


Ingezonden persbericht