Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 24 augustus 2011

Opening concertseizoen Muziekgebouw aan 't IJ met marathon:

ALLE STRIJKKWARTETTEN VAN BARTÓK OP ÉÉN DAG

Zelden zijn ze alle zes op één dag te horen: de strijkkwartetten van de Hongaarse componist Belá Bartók (1881-1945). Op zaterdag 3 september voert het Hongaarse Keller Quartet ze alle zes uit in Muziekgebouw aan 't IJ tussen 11.00 en 19.00 uur. Asko|Schönberg en de Nederlandse violiste Liza Ferschtman spelen in de marathon aanvullend drie andere werken van Bartók. Een marathonprogramma in drie concerten, als aftrap van het concertseizoen.

affiche Bartók Marathon

De zes strijkkwartetten - hoogtepunten uit het 20e-eeuwse repertoire ­ worden gespeeld door het internationaal vooraanstaande Keller Quartet. Zij zijn specialist in de uitvoering van Bartóks muziek. De strijkkwartetten tonen subliem de muzikale ontwikkeling van de componist, uitgestrekt over een periode van veertig jaar.

Volksmuziek Bartóks grote fascinatie

Meest opvallend aan de muziek van Bartók is de integratie van Midden-Europese volksmuziek, zijn grote fascinatie. Hij bestudeerde jarenlang minutieus authentieke volksliederen uit onder meer Hongarije, Roemenië en Bulgarije. Hij deed dat door muziek op te nemen met een Edison fonograaf, in zoektochten langs dorpen in Midden-Europa. De basis van Bartóks muziek ligt in de klassieke traditie van Bach tot Brahms en kent invloeden van tijdgenoten als Strauss en Debussy.

Andere hoogtepunten

Naast de zes strijkkwartetten zijn tijdens de marathon de volgende drie andere werken te horen: de Sonate voor twee piano's en percussie; de Sonate voor viool solo, en het trio Contrasts, geschreven voor de beroemde Amerikaanse jazzklarinettist Benny Goodman. Uitvoerenden hiervan zijn Asko|Schönberg en violiste Liza Ferschtman.

In seizoen 11/12 brengt Muziekgebouw aan 't IJ circa 180 concerten met hedendaags repertoire en klassieke muziek met een blik van nu. Nieuw is o.m. de serie Middeleeuwen, concerten en lezingen in samenwerking met De Groene Amsterdammer; Open je Oren, een reeks klassiek en hedendaags voor kinderen (8+) én interviews met topmusici als zangeres Claron McFadden en pianist Ralph van Raat, en een reeks voor jongeren Listen to This, met o.a. Ensemble Klang, Bang on a Can en Kronos Quartet.


Noot voor redacties


Noot voor de redactie,