Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 24 augustus 2011

Koningin bij concert NedPhO ter ere van 100 jaar Geneco

In aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin vindt op zaterdag 3 september een uniek concert plaats in het Concertgebouw te Amsterdam. Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt dan onder leiding van Etienne Siebens louter werken van Nederlandse componisten van de afgelopen 100 jaar. Het Galaconcert wordt georganiseerd door het jubilerende Genootschap van Nederlandse Componisten, dat 100 jaar geleden werd opgericht.

Het Galaconcert opent met de Derde Symfonie van Lex van Delden (1919-1988) uit 1955. Met de ondertitel Facetten verwijst het werk naar de wijze waarop de componist een thema op verschillende manieren tegen het licht houdt. Vervolgens staan werken van twee vrouwelijke componisten geprogrammeerd. Eerst het krachtige No reason to panic (2006) van Mayke Nas, een talentvolle jonge componiste. Vervolgens het lyrische Concertino voor piano en orkest dat is gecomponeerd door Henriëtte Bosmans (1895-1952), een van de grootste talenten van Nederlandse bodem. Solist is de Nederlandse pianist Ralph van Raat.

Het concert besluit met de monumentaal opgezette Eerste symfonie van Jan van Gilse (1881-1944) waarmee het Genootschap zijn oprichter eert. Het was Van Gilse die 100 jaar geleden met zeven andere componisten bij elkaar kwam om een beroepsvereniging op te zetten die op zou komen voor de juridische, culturele en maatschappelijke positie van de Nederlandse componist. In de pauze van het concert vindt een presentatie plaats van het jubileumboek '100 jaar Genootschap Nederlandse Componisten'. Job Cohen, oud-burgemeester van Amsterdam, neemt de jubileumuitgave in ontvangst.

's Middags vindt in het Concertgebouw een workshop 'Componeren met jongeren' plaats in samenwerking met het Hermann Wesselink College en NedPhO GO! waarvan 's avonds een presentatie in de Spiegelzaal te zien is.

Het Galaconcert is een van de jubileumactiviteiten waarmee het Genootschap van Nederlandse Componisten wil laten horen hoe rijk en gevarieerd de werken van de Nederlandse componisten zijn.

*******

Informatie voor de redacties: Bas van Donselaar, tel 020-521 75 52, e-mail bvd@nedpho.nl


---- --