Gemeente Lingewaard


Feestelijke opening Fortenmaand op Fort Pannerden

Zaterdag 3 september is de aftrap van dit landelijke evenement op Fort Pannerden. Tussen 13.00 uur en 17.00 uur is er een gevarieerd programma samengesteld. Belangrijkste momenten zijn: 12.30 uur: grote opmars van groeperingen uit de verschillende tijdzones van het fort vanaf Pannerdenseweg en Sterreschans naar het fort; 13.00 uur: opening fortenmaand (Flashmob van Stardance en daarna openingsspeech) 13.30 uur: start activiteiten in Fort Pannerden en de Klompenwaard. Deze duren tot 17.00 uur Activiteiten: Tussen 13.30 uur en 17.00 uur kunt u van allerlei activiteiten genieten zoals. op het hoofdpodium in de tent achter het fort optredens van:

* Slagwerkgroep st. Cecilia

* Percussiegroep Sambassador
Dansgroep Stardance
Akoestiche orkest Band of Four Brothers.

b. in het fort is een wandelroute uitgezet (geen rondleidingen) en zijn er diverse tentoonstellingen waaronder een kunsttentoonstelling van Marjo Wiltingh en een tentoonstelling 1000 jaar buskruit; verder in het fort toneelvoorstellingen van Koperen Kees en een verhalenvertelster;

c. buiten het fort in de fortengracht - optredens van diverse re-enactmentgroepen, zwaardvechten zoals in de Middeleeuwen en schieten met ouderwetse luchtdrukwapens met schietclub K.O.kruisboogschieten; middeleeuws koken; bezoeken van kampen uit verschillende militaire tijdszones en wapendemonstraties .

d. verder zijn er excursies in het omliggend natuurgebied door Staatsbosbeheer en Lingewaard Natuurlijk, parachutespringen van de paratoren van de Luchtmobiele brigade, een roofvogelshow en verder een expositie van unieke ouderwetse legervoertuigen. Fort Pannerden heeft een maximaal bezoekersaantal van 300 personen tegelijk. Voor de shows in het fort worden de gehele dag kaartjes uitgedeeld, op = op. Verder is de gehele dag het fort geopend voor een bezichtiging. Het kan voorkomen dat u even moet wachten voor u het fort kan betreden. Alle activiteiten met uitzondering van de rondvaart - zijn kosteloos.

Rondvaart

Zaterdag 3 september verzorgt rederij de Duffelt vanaf de aanlegsteiger aan de Sterreschans een rondvaart van 45 minuten rondom de Kop van Pannerden en wel op de volgende tijdstippen:

13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur, 16.00 uur en 17.00 uur

Kosten:
volwassenenen (13 jaar en ouder): 5,-
kinderen 4-12 : 1,-
onder 4 jaar: gratis

Verkeersmaatregelen:
a. bezoekers die per fiets komen kunnen hun fiets parkeren op het terrein voor de aanlegsteiger, op korte afstand van het toegangshek naar het fort; bezoekers die per auto komen, kunnen bij mooi weer hun auto parkeren op het schietterrein gelegen aan de Pannerdenseweg. Bij slecht weer wordt er geparkeerd op het dijkgedeelte tussen Munnikhofestraat en Sterreschans;

b.omdat genodigden al vroeg in de ochtend komen dienen zij die per auto komen hun auto parkeren aan één zijde van de Pannerdenseweg. Vervolgens worden zij met speciaal vervoer naar de toegangsweg van het fort gebracht;
c.degenen die met het openbaar vervoer komen stappen uit op de Duisterestraat. Tussen 11.00 uur en 16.00 uur rijdt een pendeldienst die bezoekers voor het fort naar het toegangshek Klompenwaard brengen;

d. de Sterreschans is voor alle verkeer op 3 september afgesloten, met uitzondering van aanwonenden;
e. bij mooi weer is de Waaldijk tussen Munnikhofsestraat en Sterreschans voor alle gemotoriseerd verkeer af afgesloten; bij slecht weer zal het schietterrein als parkeerterrein niet gebruikt kunnen worden en in dat geval zal de Waaldijk tussen Munnikhofsestraat en Sterreschans aangewezen worden als parkeer mogelijkheid en zal het verkeer via Blauwehoek en Veerweg worden geleid. In dat geval zal er ook een pendeldienst rijden over de Waaldijk richting het fort.

Volg te allen tijde de verwijsborden en volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars op.

Kom met de fiets
De beste manier om naar het fort te komen is per fiets. Vooral bezoekers uit Lingewaard zelf die naar het fort komen, wordt dringend geadviseerd om op zaterdag 3 september per fiets naar Doornenburg te komen..

Elke bezoeker ontvangt op die dag een programma-overzicht waar en op welk tijdstip de verschillende activiteiten zijn te zien of te horen.

Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.fortpannerden.eu

Ook op andere dagen open

Bent u vooral geïnteresseerd in het resultaat van de restauratie van het fort, dan wordt u aangeraden het fort te bezoeken in een van de weekenden in september. De zaterdagen 10, 17 en 24 september en de zondagen 11, 18 en 25 september is het fort tussen 12.00 uur en 17.00 uur geopend en zijn er op die dagen naast een vrije wandeling - ook rondleidingen die door de vrijwilligers van het Fort Pannerden worden gehouden. Ook op de zondagen in oktober is tussen 12.00 uur en 17.00 uur het fort nog voor publiek toegankelijk. De kosten bedragen 2,50 per persoon. Voor kinderen in de leeftijd tot 13 jaar is de toegangsprijs 1,25.