Gemeente Rotterdam

rotterdam legt basis voor hervorming cultuursector

02 september 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Focus op talentontwikkeling, levendige binnenstad en ondernemerschap

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft donderdag het kader voor het toekomstige cultuurbeleid bekendgemaakt. Voor de periode 2013-2016 geeft het college prioriteit aan talentontwikkeling, een levendige binnenstad en ondernemerschap. Ook de subsidievoorwaarden worden aangepast. Met het nieuwe beleid legt het college de basis voor een hervorming van de culturele sector. In totaal is een bedrag van EUR 77,25 miljoen per jaar gereserveerd voor de sector.

Behouden wat goed is
Het nieuwe cultuurbeleid heeft consequenties voor de samenstelling van de cultuursector. Het beleid zet vooral in op sterke instellingen en het behoud van een breed voorzieningenniveau. Zo stelt het college voor één stadsdansgezelschap te vormen met taken op het gebied van talentontwikkeling en een internationale oriëntatie in plaats van de huidige drie gezelschappen te handhaven.
Rotterdam wil zich daarnaast profileren als stad voor jeugdtheater en - dans. Het college wil daarom dat er één centrum voor jeugd- en jongerentheater komt waarin Rotterdamse gezelschappen voor jeugdtheater en - dans verenigd worden.

Antoinette Laan, wethouder kunst en cultuur: "We gaan hier voor kwaliteit. We doen samen ons best om te behouden wat goed is, dat is de basis voor een nog betere toekomst."

Talentontwikkeling
Het cultuurbeleid richt zich op binnen- en buitenschoolse cultuureducatie tot 18 jaar. Buitenschoolse cultuureducatie voor volwassenen wordt ook als waardevol gezien, maar hiervoor stelt het college geen directe middelen beschikbaar.

Levendige binnenstad
Culturele instellingen moeten meer zichtbaar zijn in de (binnen)stad, bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten in de openbare ruimte en in de plinten van gebouwen. Ook verwacht het college van instellingen dat zij werken aan een betere worteling van de evenementen in de stad.

Ondernemerschap
De culturele organisaties die in het komende cultuurplan worden opgenomen zijn sterke instellingen van kwalitatief hoog niveau, organisaties die naar verwachting het beste bijdragen aan de realisatie van sociale, economische en ruimtelijke ambities van het college. Om instellingen in hun ondernemerschap te faciliteren, worden met ingang van 2013 afspraken gemaakt die ruimte bieden om prestaties en middelen, binnen de geldende kaders van de subsidieverordening Rotterdam, over de jaren te spreiden.

Rotterdam vaart eigen koers
Een aantal Rotterdamse culturele instellingen zal de gevolgen van de Rijksbezuinigingen stevig voelen. De gevolgen hiervan zijn door de gemeente Rotterdam niet financieel op te vangen. Rotterdam vaart zijn eigen koers en kiest ervoor inhoudelijk beleid te maken voor de stad, niet als compensatie van Rijksbeleid.

Vervolgprocedure
Na vaststelling van de uitgangspunten in de Rotterdamse gemeenteraad, vermoedelijk in oktober, hebben de instellingen tot en met halverwege december de tijd om subsidieaanvragen in te dienen. De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur adviseert het college over de ingediende aanvragen. In het najaar van 2012 presenteert het college haar verdelingsvoorstel voor het cultuurplan 2013-2016. Eind 2012 vindt definitieve besluitvorming plaats.

Aanvullende informatie

Document Uitgangspunten voor het Rotterdams cultuurbeleid 2013-2016