MKB-Nederland


03 september 2011
Vereenvoudiging oprichting BV goed voor starters

MKB-Nederland is ingenomen met de maatregelen die minister Verhagen van EL&I vandaag in de Telegraaf aankondigt om de oprichting van een BV te vereenvoudigen. Op deze manier wordt de BV-vorm toegankelijker voor beginnende ondernemers. Ook wordt het BV-recht weer meer gericht op het faciliteren van ondernemerschap en veel minder op formaliteiten.

Nederland is een ondernemend land met veel starters, maar noodzakelijk is dat deze starters ook kunnen groeien. De BV is een populaire rechtsvorm voor ondernemerschap, zeker als een bedrijf zich verder gaat ontwikkelen. De administratieve lasten die met de oprichting van een BV gepaard gaan, vormen voor veel starters echter een struikelblok. MKB-Nederland pleit daarom al langere tijd voor vereenvoudiging van het BV-recht.

De verplichte storting van EUR 18.000 heeft in de praktijk vooral het karakter van een formaliteit omdat het bedrag een dag na de storting alweer kan worden opgenomen. Daarom is het goed dat Verhagen daar nu een streep door haalt. Ook het feit dat veel kleine BV's straks met gebruikmaking van standaardstatuten kunnen worden opgericht, is een belangrijke lastenverlichting. Dat betekent dat de gang naar de notaris alleen nog noodzakelijk is wanneer aandeelhouders kiezen voor niet-standaardstatuten.

*