Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam/ Shanghai, 5 september 2011

Chinees bedrijf investeert in Nederlandse kunst met tentoonstelling Vanished Boundaries, een eerste

Krachtige investering van Chinees bedrijf OCT in Nederlandse kunst. Nieuwe structurele culturele samenwerking op het gebied moderne beeldende kunst in Shanghai start met opening tentoonstelling Vanished Boundaries op 3 september door staatssecretaris Zijlstra.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opende op 3 september de expositie Vanished Boundaries: A Dialogue between Edwin Zwakman and Liu Jianhua in een museale vestiging van OCT, OCAT (Shanghai Pujiang Overseas Town Public Art Project 2011) in Shanghai. De tentoonstelling is tot 3 december 2011 geopend en is het eerste samenwerkingsproject tussen SICA Dutch Centre for International Cultural Activities en de Chinese projectontwikkelaar OCT. Het Chinese bedrijf investeert voor ruim 400.000 euro in deze expositie. Het is uniek dat een Chinese partij zo'n substantieel bedrag investeert in Nederlandse kunst ten behoeve van een publiek toegankelijk museum. "Dit initiatief van OCT is een uitstekend voorbeeld van uitwisseling en samenwerking tussen twee kunstenaars en twee landen. Daarbovenop komt ook nog het prachtige voorbeeld van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Het laat zien dat culturele en economische groei heel goed samengaan: in China is OCT een van de eersten om dat te bewijzen", aldus staatssecretaris Zijlstra.

Het werk van de Nederlandse kunstenaar Edwin Zwakman en de Chinese kunstenaar Liu Jianhua staat centraal in de tentoonstelling waaraan ook de Mondriaan Stichting en het ministerie van Buitenlandse Zaken financieel bijdragen.

OCT is marktleider in de 'leisure' industrie in China en is een van de meest toonaangevende Chinese bedrijven die hedendaagse kunst in China ondersteunt. Ze zijn innovatief wat betreft 'eco-sustainability' en creativiteit in de leefomgeving. www.chinaoct.com/category.aspx?NodeID=80

SICA wil de kracht en impact van internationale culturele samenwerking vergroten. Dit zal de Nederlandse internationale betrekkingen verbeteren, de internationale culturele dialoog stimuleren en bijdragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse culturele sector en de creatieve- en kenniseconomie. Als instrument hiertoe heeft SICA onder meer Cultural Exchange, een interactief platform, opgericht met een focus op culturele uitwisseling met China, Brazilië en Turkije. Meer info: www.sica.nl en www.culturalexchange-cn.nl


---