Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden

Schedel walvis wordt op 3 september live schoongemaakt

De schedel van de Gewone vinvis die op 30 augustus op de boeg van een containerschip de haven van Rotterdam in gesleept werd, wordt op zaterdag 3 september schoongemaakt. Dit gebeurt van 11.00 tot 15.00 uur buiten op het terrein van museum Naturalis. Normaal gesproken vindt de preparatie plaats in de zaal LiveScience, maar vanwege de omvang van het skelet en de stankoverlast gebeurt dit nu buiten. Mensen die dit karwei willen meemaken, kunnen zich melden bij de ingang van het museum, vanwaar ze via bordjes naar de plek van de preparatie geleid worden. Toegang is gratis, maar men moet rekening houden met een wachttijd, afhankelijk van de toeloop. Op de loopbrug in het museum staat vanaf 3 september een vitrine met onder andere een stukje huid, een oog en gereedschap dat gebruikt is bij het ontleden van de walvis.

Deel op

Op 31 augustus heeft het Walvisteam van Naturalis het kadaver in de haven van Rotterdam schoongemaakt. De schedel, beide onderkaken en één vin zijn meegenomen voor wetenschappelijk onderzoek; ze worden nadat ze zijn schoongemaakt, toegevoegd aan de collectie. Op 3 september ontdoet preparateur Bas Perdijk de botten van het meeste vlees. Daarna gaan ze een aantal weken in de macereerbak, waar het laatste vlees van de botten wordt gehaald door gecontroleerde rotting.

De organen worden onderzocht door de Universiteit Utrecht, faculteit diergeneeskunde, om een mogelijke doodsoorzaak vast te stellen. Zo draagt deze onfortuinlijke walvis bij aan onze kennis over evolutie, leefomstandigheden en de verspreiding van zeezoogdieren. Experts van Naturalis hebben het dier gedetermineerd als Gewone vinvis (Balaenoptera physalus). Het is een mannetje van nog geen twee jaar oud en 13 meter lang; volwassen vinvissen kunnen 20 tot wel 27 meter lang worden. De wervels van het jonge dier zijn nog heel kraakbeenachtig en daarom niet geschikt voor onderzoek.

Gewone vinvissen stranden niet vaak aan de Nederlandse kust. Dit is de vijfde in deze eeuw. Het komt ook niet vaak voor dat walvissen op de boeg van een schip worden meegesleept. Op www.walvisstrandingen.nl zijn alle strandingen sinds de eerste waarneming in 1255 gedocumenteerd.

Persinformatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Astrid Kromhout, doorkiesnummer

071 - 56 87 625 of astrid.kromhout@ncbnaturalis.nl.