Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Grote finale van Fokkerherdenking:

Aviodrome viert 100 jaar Fokker op 3 en 4 september

Lelystad, 25 augustus 2011 - Bij luchtvaart-themapark Aviodrome worden in het weekend van 3 en 4 september tal van festiviteiten rondom het 100-jarig jubileum van de vliegtuigfabriek Fokker georganiseerd. Van het eerste vliegtuig, de legendarische Fokker Spin, tot één van de laatste, de Fokker 100, ze zijn allen aanwezig tijdens dit weekend. Naast een bezoek aan de vliegtuigen kunnen bezoekers een audiotour doen om meer te weten te komen over het leven van Anthony Fokker en zijn vliegtuigen. Aan de jonge bezoekers is ook gedacht middels oud-Hollandse spelen.

31 augustus 1911
"Een smalle strook weiland dicht bij de stad was het. Op een meter of tien van de sloot voelde ik dat de vleugels gingen dragen." Dat ervoer Anthony Fokker toen hij op 31 augustus 1911 het Haarlemse luchtruim koos. Maar liefst twee Fokker Spinnen zijn tijdens het weekend bij de Aviodrome, het museum met de meeste Fokker vliegtuigen ter wereld, te bewonderen. Ook aanwezig is een Fokker Dr.1, een bijzondere driedekker. Hoewel dit vliegtuig, met zijn drie vleugels boven elkaar, relatief kort aan het front werkzaam is geweest, werd het wereldberoemd. Niet in de laatste plaats omdat de "Rode Baron" Manfred von Richthofen er mee vloog. Ook een Fokker D.7 zal aanwezig zijn. Dit vliegtuig wordt als het beste jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog beschouwd. Beide vliegtuigen van de Stichting Vroege Vogels behoren tot de eerste vliegtuigen die Fokker, al in de Eerste Wereldoorlog, heeft gebouwd.

Rondvluchten
Tijdens het 100 Jaar Fokker Weekend is het mogelijk om met enkele Fokker vliegtuigen een rondvlucht te maken. Zo kunnen bezoekers ervaren hoe het is om in een Fokker 50 mee te vliegen. De Fokker 50 is één van de laatste passagiersvliegtuigen en de meest succesvolle die ooit door Fokker is gebouwd. Meevliegen is mogelijk op woensdag 31 augustus en op 3 en 4 september. Ook in de Fokker S.11, het eerste Fokker-lesvliegtuig van na de Tweede Wereldoorlog, kunnen bezoekers een rondvlucht maken. Naar wens kan de piloot capriolen in de lucht maken; met het toestel over de kop en een 'rol' maken zijn enkele van de mogelijkheden.

Hollandse spelen
Bezoekers kunnen tegen een kleine vergoeding een speciale audiotour doen over 100 jaar Fokker. Jonge bezoekers kunnen aan de slag met vliegtuigbouwplaten, vouwvliegtuigen en oud-Hollandse spelen, zoals vier op een rij, steltlopen en ringwerpen. De Aviodrome is gedurende het weekend elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor bezoek aan het 100 Jaar Fokker Weekend geldt de reguliere entreeprijs voor de Aviodrome. Kijk voor meer informatie op www.aviodrome.nl of bel met 0320 - 289 842.

Noot voor redacties,

Ingezonden persbericht