Ingezonden persbericht


Van Abbemuseum: Al 75 jaar een artistieke inspiratiebron VANUIT HIER - OUT OF HERE
3 september 2011 - 8 januari 2012

Op zaterdag 3 september 2011 openen drie tentoonstellingen in het Van Abbemuseum die de vitale relatie van het museum met kunstenaars en kunstliefhebbers uit de eigen regio belichten en de stad Eindhoven als artistieke inspiratiebron nemen. Al driekwart eeuw brengt het museum internationale hedendaagse kunst naar Eindhoven. Het heeft een internationale positie opgebouwd, mede dankzij de vruchtbare banden met zijn naaste artistieke omgeving. Kunstenaars, verzamelaars, overheden en zeer diverse publieksgroepen zijn nauw verbonden geraakt met het museum. Ze vormen een belangrijke pijler van zijn bestaansrecht en kwaliteit. De drie tentoonstellingen die deel uitmaken van VANUIT HIER - OUT OF HERE stellen elk op eigen wijze de beteekenis van kunstenaars, verzamelaars en de stad Eindhoven voor het Van Abbemuseum centraal.

VANUIT HIER - OUT OF HERE bestaat uit:

* 'For Eindhoven' - The City as Muse

* The Collectors Show: In het kader van het jubileumjaar heeft het museum tien verzamelaars die nauw bij het Van Abbemuseum betrokken zijn uitgenodigd hun persoonlijke passie voor kunst te delen met het publiek. De verzamelaars, allen lid van de Stichting Promotors Van Abbemuseum, kozen een bijzonder werk uit hun collectie en lichten hun keuze toe in een video-interview dat onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling. Ook het museum zelf maakt een selectie uit deze verzamelingen en belicht zo een aantal verhaallijnen binnen elke individuele collectie. De internationaal bekende ontwerper Piet Hein Eek is verantwoordelijk voor de tentoonstellingsinrichting. Met The Collectors Show krijgen bezoekers de unieke kans om diverse werken uit privécollecties te zien, die slechts zelden in het publieke domein worden getoond. Zo wordt een belangrijke en doorgaans onzichtbare schakel in de geschiedenis van het Van Abbemuseum zichtbaar.
* En op zondag vieren we Vrijdag - solopresentatie Dick Verdult: En op zondag vieren we Vrijdag betreft de eerste solopresentatie van één van Eindhovens meest eigenzinnige kunstenaars: Dick Verdult. Als beeldmaker en muzikant binnen de experimentele cumbiamuziek heeft hij inmiddels een cultstatus verworven in onder meer Zuid-Amerika, Rusland en Japan. In zijn geboortestad geniet hij bij het grote publiek minder bekendheid. Het Van Abbemuseum biedt het publiek een (hernieuwde) kennismaking aan met zijn rijke en multidisciplinaire oeuvre.