Ingezonden persbericht


Amsterdam, 14 juli 2011

EYE viert 25 jaar Cinekid met CinekidKlappers

Cinekid, het internationale Film-, Televisie- en Nieuwe Mediafestival voor de jeugd, bestaat 25 jaar. Om het jubileum te vieren vertoont EYE Film Instituut Nederland van 3 september t/m 12 oktober het neusje van de zalm op het gebied van kinderfilm. Voor het programma CinekidKlappers kozen deskundigen uit de filmwereld hun eigen favoriete kinderfilm. CinekidKlappers, van 3 september tot en met 12 oktober in EYE Film Instituut Nederland (Vondelpark 3, Amsterdam)

Cinekid publiceert jaarlijks in samenwerking met Cinema.nl de CinekidKlapper-lijst. Op die lijst staan films voor kinderen van vier tot veertien jaar die iedereen als kind gezien zou moeten hebben. Ieder jaar beoordeelt een wisselende commissie die bestaat uit 8 deskundigen (waaronder recensenten, leden van onderwijs- en ouderorganisaties en filmprofessionals), welke nieuwe films erbij komen.

Ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van Cinekid hebben de commissieleden deze keer hun eigen favoriete kinderfilm uit de totale lijst gekozen. Van 3 september t/m 12 oktober vertoont EYE de lievelingen van Bea Appels (filmdistributeur Twin Film), Els Kuiper (aankoper ZAPPBIOS), Frank Roumen (kinderfilmprogrammeur bij EYE), Sannette Naeye (directeur Cinekid), Signe Zeilich-Jensen (filmfestival Jong), Leo Bankersen (filmjournalist), Sabine Veenendaal (productiebedrijf Flinck Film) en Jan Pieter Ekker (journalist).

Te zien zijn:
Laban het allerliefste spookje, De rode ballon, Ponyo on the Cliff by the Sea, The Kid, Mirakel in Valby, Kirikou en de heks, Mijn leven als hond, E.T. en Minoes.

Programma en motivatie
4+
Laban, het allerliefste spookje
Lasse Persson (ZW, 2008)
Nederlands gespr., 45' kleur
De keuze van Bea Appels (filmdistributeur Twin Film): "De duur van 45 minuten en de aangename stem waarmee Sien Diels zes charmante spookverhaaltjes vertelt, dragen er zeker aan bij dat het kleine spookje Laban een fijne eerste 'grote doek'-beleving voor peuters is." 3 + 4 + 7 + 10 + 11 + 14 sep, 13.30 uur

6+
¯The Kid
Charles Chaplin (VS, 1921)
Nederlandse tussentitels, 60' zwart-wit
De keuze van Els Kuiper (aankoper ZAPPBIOS) en Frank Roumen (kinderprogrammering EYE). Els Kuiper: "Een film die in 1921 gemaakt is en toch iedereen weet te ontroeren, iedereen laat lachen, en nu, 90 jaar later, nog bekoort. Charlie Chaplin is mijn absolute filmheld." Frank Roumen: "Omdat het misschien wel de eerste echte kinderfilm is. In elk geval vormt het jongetje Jackie Coogan een grappig en ontroerend duo met Charlie Chaplin." Met live pianobegeleiding door Wim van Tuyl.
3 + 4 + 7 sep, 15.15 uur

8+
Mirakel in Valby (Miraklet i Valby)
Ake Sandgren (ZW/DEN, 1989)
Nederlands ondert. 85', kleur
De keuze van Frank Roumen (kinderprogrammering EYE): "Een ei-vormig caravannetje, een zelfgemaakte antenne op het dak, een oude transistorradio. Nacht. Ruis op de radio. Stemmen uit een andere tijd. Met eenvoudige middelen prikkelt regisseur Sandgren de verbeelding. Precies zoals je op je jongenskamer van een omgedraaide tafel een boot maakte. Twee jongens en een meisje maken een tijdreis naar de middeleeuwen. Meesterlijk spannend." 10 + 11 + 14 sep, 15.15

6+
Kirikou en de heks (Kirikou et la sorcière)
Michel Ocelot (FR/B/L, 1998)
Nederlands gespr. 74' kleur
De keuze van Sannette Naeye (directeur Cinekid): "Een van de mooiste openingssequenties die ik ken. In Kirikou en de heks wordt de hoofdpersoon geïntroduceerd als hij rollend uit de moeder komt." 17 + 18 + 21 sep, 15.15

4+
De rode ballon (Le ballon rouge)
Albert Lamorisse (FR, 1956)
Zonder dialoog, 40' kleur;
vertoond in combinatie met:
Crin blanc (1953) Albert Lamorisse 38'
De keuze van Signe Zeilich-Jensen (filmfestival Jong): "Le ballon rouge is mijn favoriete film omdat het de eerste film is die mij als kind diep raakte. En mij nog steeds raakt. Le ballon rouge is een kleine film, een tijdloos en magisch verhaal, prachtig verfilmd, over grote levensthema's zoals vriendschap, verraad en dood. De hoofdpersoon moet hindernissen overwinnen en dat gaat niet vanzelf. Maar ondanks alles lukt het hem toch, en dat geeft hoop." 17 + 18 + 21 + 24 + 25 + 28 sep, 13. 30 uur

10+
Mijn leven als hond (Mitt liv som hund)
Lasse Hallström (ZW, 1985)
Zweeds gespr., Nederlands ondert. 101', kleur
De keuze van filmjournalist Leo Bankersen en Sannette Naeye (directeur Cinekid). Leo Bankersen: "Omdat deze ontroerende tragikomedie over de onbegrijpelijkheden van het leven mij destijds de ogen opende voor de rijkdom van de Scandinavische jeugdfilm. Het beste ook wat Lasse Hallström heeft gemaakt." Sannette Naeye: "Mijn leven als hond blijft mijn all time favoriet." 24 + 25 + 28 sep, 15.15

8+
E.T.
Steven Spielberg (VS, 1982)
Nederlands ondert. 117' kleur
De keuze van Sabine Veenendaal (productiebedrijf Flinck Film): "Mijn eerste bioscoopervaring. Ik zal het nooit vergeten. De geweldige combinatie van avontuur, fantasie, ontroeringen de aaibaarheid van zo'n vreemd wezen als E.T., maakt dat ik deze film voor altijd in mijn hart heb gesloten en iedere keer weer met veel plezier zie."
1 + 2 + 5 okt, 15.15 uur

4+
Ponyo on the Cliff by the Sea
Hayao Miyazaki (J, 2008)
Nederlands gespr, 101' kleur.
De keuze van journalist Jan Pieter Ekker en Els Kuiper (aankoper ZAPPBIOS). Jan Pieter Ekker: "Het met de hand gemaakte Ponyo on the Cliff by the Sea van de Japanse Oscar-winnaar Hayao Miyazaki is een vrije variatie op Hans Christian Andersens De kleine zeemeermin en een ecologische parabel ineen. Met zoetgevooisde liedjes, schitterende kwallen, een magische tunnel, hemelse bossen, en wonderlijke transformaties." Els Kuiper: "Echt een film die je in de bioscoop moet zien. Een mooi verhaal over vriendschap en verlangen, in prachtige, haast overweldigende, animatie. Stunning visual masterpiece: inderdaad."
1 + 2 + 5 + 8 + 9 + 12 okt, 13.30 uur

6+
Minoes
Vincent Bal (NL, 2001)
Nederlands gespr., 92' kleur
De meest gekozen film: de keuze van Signe Zeilich-Jensen (filmfestival Jong), filmjournalist Leo Bankersen en Sabine Veenendaal (productiebedrijf Flinck Film). Signe Zeilich-Jensen: "Minoes, grappig, spannende en ontroerende film over een kat dat een mens wordt en haar vriendschap met Tibbe en het buurmeisje Bibi. Alleen kun je niet de wereld veranderen, maar als je elkaar helpt kom je een heel eind." Leo Bankersen: "Omdat een Annie M.G. Schmidt-verfilming niet mag ontbreken, en natuurlijk vanwege de perfecte rol van katse Carice." 8 + 9 + 12 okt, 15.15 uur

Over Cinekid
Cinekid organiseert jaarlijks, tijdens de herfstvakantie, hét internationale Film-, Televisie- en Nieuwe Mediafestival voor de Jeugd. Wat begon als een bescheiden filmfestival is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een festival met internationaal aanzien. Het Amsterdamse festival komt naar de kinderen toe met satellietfestivals door heel Nederland .

Niet alleen kinderen en hun ouders profiteren van de kennis en inzet van Stichting Cinekid. Tijdens het festival organiseert de stichting ook seminars en een ontmoetingsplaats voor Nederlandse en internationale media- en marketingprofessionals. Gedurende het jaar ontwikkelt de afdeling Educatie workshops en lesprogramma's met innovatieve middelen.

Het Cinekid festival in Amsterdam vindt plaats van 12 - 21 oktober 2011 op de Westergasfabriek.


Noot voor redacties

Meer informatie (