Ingezonden persbericht



Ton Bouchier "Een terugblik" 1975-2010 solotentoonstelling

3 september / 30 oktober 2011

Ieder schilderij van Ton Bouchier is een verhaaltje op zichzelf, maar een spannend verhaal is het nooit. De figuren van Ton Bouchier beleven namelijk niet zoveel Ze hebben een vreemd en ondoorgrondelijk karakter. Er zijn mensen op aanwezig, meestal mannen. Ze staan voor een muur of zitten aan een tafel. Ze wachten ergens op, denken over iets na of kijken ergens naar. Ze lijken, soms met een zekere weemoed, te berusten in de dagelijkse, weinig verheffende realiteit van het bestaan. Ze hebben niks heldhaftigs en zijn duidelijk niet voor grote daden in de wieg gelegd.

Bouchier schildert de robuuste vormen van de figuren tegen een achtergrond van enkele kleurvlakken. Door de schetsmatige begrenzing en de fraaie nuancering van de kleuren werkt deze verdeling van het oppervlak nergens statisch. Soms worden de kleurvelden verlevendigd door stempelachtige, decoratieve patronen. De schilder brengt de verf op met een paletmes in meerdere lagen. Hier en daar krast hij contourlijnen in. Hij toont zich in zijn schilderijen een uitgesproken colorist. De keuze van de kleuren en de directe, ongepolijste techniek versterken het monumentale karakter van de figuren. Zijn kleuren ondersteunen het gevoel wat het schilderij oproept, ze zijn harmonieus en geraffineerd.

Bouchier werkte aanvankelijk in een fotorealistische stijl. Deze stijl kon onvoldoende uitdrukking geven aan zijn persoonlijke belevingswereld. De meer expressionistische werkwijze van zijn huidige werk geeft hem die mogelijkheid wel. Een mogelijkheid die hij ten volle benut.

Speciaal zijn de "Foyer stukken" , toentertijd in opdracht van stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden gemaakt.

Museum Willem van Haren, Minckelersstraat 11, Heerenveen: overzicht Galerie de Roos van Tudor, Eewal 47/49 Leeuwarden : recent werk Stadsschouwburg De Harmonie, Ruiterskwartier 4, Leeuwarden : "de foyer stukken"




Ingezonden persbericht