Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Wandelaars Airborne wandeltocht bouwen mee aan nieuw monument luchtlandingen

Een nieuw op te richten virtueel monument, de Airborne App, zal de luchtlandingen van de Slag om Arnhem zichtbaar maken op mobiele telefoons. Tijdens de Airborne wandeltocht 2011 op 3 september 2011 worden wandelaars uitgenodigd om 'mee te bouwen' aan de realisatie van dit nieuwe monument. Met parachutisten bedrukte enveloppen worden gevuld met persoonlijke boodschappen en donaties van de wandelaars. Tussen de bomen opgehangen groeit de zee van enveloppen uit tot een papieren voorbode van het nieuwe virtuele monument. Wandelaars dragen zo gezamenlijk bij aan de totstandkoming van het monument en treden daarmee in een traditie van oorlogsmonumenten die door burgers zelf werden gefinancierd en opgericht. Bijdragen zijn ook welkom op bankrekeningnummer 3629.725.902 van de stichting Scarabee in Oosterbeek o.v.v. 'virtueel monument'.

Airborne App

Een monument in oprichting

Door de Augmented Reality technologie is het mogelijk om de luchtlandingen uit 1944 op mobiele telefoons zichtbaar te maken. Download en installeer de Airborne App, richt je Smartphone op de lucht richt en zie de parachutisten in het luchtruim zweven - altijd oproepbaar en driedimensionaal. Het interactief monument i.o. is een nieuw middel om het indrukwekkende beeld van de parachutisten en het verhaal achter de Slag om Arnhem aan jonge generaties over te dragen. Het voegt een dimensie toe aan de monumenten die ter nagedachtenis aan de slag zijn opgericht.

Airborne Crowdfunding

Wandelaars Airborne wandeltocht dragen bij aan ontstaan nieuw monument

Door crowdfunding - een nieuw en opkomend fenomeen in de kunsten - maken de wandelaars het 'virtuele monument' mogelijk. Tijdens de Airborne wandeltocht 2011 op 3 september 2011 worden de wandelaars bij de ingang van de Zilverberg in Oosterbeek uitgenodigd om hun steentje bij te dragen. Er worden enveloppen aangeboden die kunnen worden gevuld met donaties en persoonlijke statements van de wandelaars. Zo draagt elke wandelaar ook inhoudelijke motieven aan voor de oprichting van het monument. De met parachutisten bedrukte enveloppen worden tussen de bomen opgehangen. De 'wolk van parachutisten' groeit uit tot een papieren voorbode van het nieuwe virtuele monument en maakt de inspanningen van de wandelaars tastbaar.

Het gezamenlijk bijdragen aan de totstandkoming van een monument sluit aan op een traditie van oorlogsmonumenten die door burgers werd gefinancierd en opgericht. Zo werd het Airborne monument in Heelsum door bewoners van Heelsum in elkaar gezet uit materiaal dat na de gevechten werd achtergelaten. Ook het Airborne Monument in Oosterbeek was een burgerinitiatief.

ArtBorne 2011

De Airborne App is een ontwerp van Sjaak Langenberg en Rosé de Beer in opdracht van stichting Scarabee. Het project rond de oprichting van het virtuele monument is onderdeel van ArtBorne 2011. Vanaf 2009 organiseert stichting Scarabee ArtBorne, kunstprojecten langs de route van de Airborne wandeltocht om de wandelaars door beeldende kunst op een eigentijdse en verrassende manier bewust te maken van de vrijheid waarin wij - nu 66 jaar na WO II - leven. De Airborne App zal na de crowdfunding in 2011 tijdens de Airborne wandeltocht van 2012 gepresenteerd worden.