Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 25 augustus 2011

KB en NA presenteren: Machtige & Mooie Middeleeuwen Opening voorafgaand aan Haagse Museumnacht

Vanaf zaterdag 3 september 2011 is de tentoonstelling Machtige & Mooie Middeleeuwen te zien in De Verdieping van Nederland, de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. De opening vindt plaats voorafgaand aan de Haagse Museumnacht. De rijkdom van beide instellingen biedt een grote diversiteit aan prachtige middel­eeuwse archiefstukken en boeken: van oorkonde tot evangelie­boek, van rekening tot kroniek, van aflaatbrief tot getijdenboek. Machtige & Mooie Middeleeuwen is van 3 september 2011 t/m 8 januari 2012 te zien.

De middeleeuwen staan bekend om boeken en documenten met rijke versieringen en sierlijke letters. De prachtige illustraties en schitterende miniaturen in de tentoonstelling zijn een lust voor het oog. Daarnaast geven de diverse middeleeuwse documenten een beeld van de machtsverhoudingen, zowel op kerkelijk als wereldlijk terrein, waarbij beroemde invloedrijke figuren de revue passeren. De grote rijkdom aan prachtige middeleeuwse archiefstukken en boeken toont een doorsnede van de vroege, de hoge en de late middeleeuwen. Niet eerder presenteerden KB en Nationaal Archief zo een keur aan pracht en macht in een overzichtstentoonstelling. De gelegenheid om de middeleeuwen van zo dichtbij - bijna tastbaar - te ervaren, zal zich niet snel nog eens voordoen.

Museumnacht
De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats voorafgaand aan de Haagse museumnacht. In het KB-gebouw komen literatuur, geschiedenis en muziek samen en zijn er optredens van onder andere Herman Brusselmans, Quirien van Haelen en Jeffrey Huf. Ook brengt rapper Charlie May een muzikale vertaling van het middeleeuwse verhaal van Reinaert de Vos ten gehore. De coverband 'De Roodborstjes' speelt iedere bekende cover. Lees meer over het programma op www.museumnachtdenhaag.nl

Locatie
De Verdieping van Nederland bevindt zich in het verbindingsgebied tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. Direct naast Den Haag CS.
---