Gemeente Utrecht

Opening Utrechtse Fortenmaand

De Utrechtse Fortenmaand start zaterdag 3 september met een optreden van het Fanfarekorps der Genie in Fort Blauwkapel. Er zijn optredens om 13.00 en 15.00 uur. Tussen 12.00 en 17.00 uur vinden rondleidingen over het fort plaats, er zijn tentoonstellingen en films te zien over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het 15e eeuwse kerkje is geopend. Voor kinderen is er een kleine kinderboerderij, een kinderspeurtocht over het fort, demonstraties schapendrijven met een bordercollie en huifkartochten. Traditiegetrouw staan de Utrechtse forten in september in het teken van de Fortenmaand. In de forten, die onderdeel uitmaken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, worden voor jong en oud activiteiten georganiseerd. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

De hele maand september is het Utrechtse Fortenmaand. Er zijn activiteiten op de volgende forten: Fort de Bilt (zaterdag 10 september), Fort aan de Klop (zaterdag 17 september), Lunetten I, II en III (zaterdag 24 september). Alle dagen zijn de forten toegankelijk tussen 12.00 en 17.00 uur.

Nieuwe Hollandse Waterlinie
De acht Utrechtse forten zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze 19e eeuwse verdedigingslinie beschermde het westen van ons land tegen vijanden uit het oosten. Bij oorlogsdreiging werd een gebied van 85 kilometer lang van Muiden aan de vroegere Zuiderzee tot aan de Biesbosch onder water gezet. Daar waar belangrijke wegen of spoorlijnen lagen die niet onder water mochten worden gezet, werden forten gebouwd. De NHW is tot aan de Tweede Wereldoorlog in gebruik geweest. Eind vorige eeuw verkocht het Rijk veel forten van deze verdedigingslinie. De gemeente Utrecht kocht acht forten: Aan de Klop, de Gagel, Blauwkapel, de Bilt en de vier Lunetten op de Houtense Vlakte. De gemeenteraad bepaalde dat alle Utrechtse forten gerestaureerd moeten worden en een nieuwe, eigentijdse bestemming krijgen. De forten moeten zoveel mogelijk openbaar toegankelijk zijn. Door deel te nemen aan de jaarlijkse Fortenmaand in september wil gemeente Utrecht de inwoners kennis laten maken met de Nieuwe Hollandse Waterlinie en dit stukje recente geschiedenis van de verdediging van ons land.

Programma zaterdag 3 september
Tussen 12.00 en 17.00 uur

-rondleidingen door Gilde Utrecht

-nieuwe tentoonstelling en films NHW en Utrechtse forten
-opening Utrechtse Fortenmaand door wethouder Frits Lintmeijer:13.00 uur
-optreden Fanfarekorps der Genie: 13.00 en 15.00 uur
-demonstraties schapendrijven met een bordercollie
-kleine kinderboerderij

-kinderspeurtocht over het fort

-huifkartochten over het fort

-roeien op de fortgracht: een heel ander beeld van het fort
-15e eeuwse kerkje Blauwkapel geopend

-orgelconcert door Arie van Viegen: 16.00 uur

Voor meer informatie: www.utrecht.nl/forten