Gemeente Echt-Susteren


De 4e Kernen Omloop Echt-Susteren op 4 september 2011

De Kernen Omloop Echt-Susteren behoort inmiddels tot de klassiekers in de Nederlandse wielerwereld. Gelet op de belangstelling voor deelname door diverse ploegen met renners uit de beloften- en elitecategorie en continentale ploegen, is de sportieve waarde van de wedstrijd wederom bewezen. De kwaliteit van de organisatie is uitstekend en het internationale karakter van de wedstrijd is gewaarborgd doordat de internationale wielerfederatie UCI de koers heeft ingedeeld als eendaagse wedstrijd in categorie 1.2. Kortom: 4 september is een dag die je niet mag missen!

Wielerwedstrijd beloften en elite renners en continentale ploegen Om 13.00 uur geven we het startsein voor de internationale wielerwedstrijd over 178 kilometer door de hele gemeente Echt-Susteren. De 25 deelnemende ploegen met elk acht renners komen uit diverse landen, waaronder 16 ploegen uit Nederland en verder nog 9 ploegen uit o.a. België, Luxemburg, Duitsland, Italië, Zweden en Denemarken. In een eerste lus van 81 kilometer doorkruisen de coureurs vrijwel het volledige grondgebied van de gemeente om dan na de eerste passage op de Nieuwe Markt een kleinere lus te rijden van 50 kilometer. Na de tweede doorkomst rijden de renners nog drie keer een traject van 16 kilometer, met telkens na ca. 20 minuten een passage langs de Nieuwe Markt. Bij een gemiddelde snelheid van 42 km/h wordt de aankomst verwacht rond 17.20 uur.

Recreantentocht, familiefietstochten
Behalve de inmiddels vertrouwde wielerkoers zijn er verder nog de Mulleners Vastgoed Cycling Tour voor recreanten, de familiefietstochten en tevens wordt de jeugd weer voor een aantal fietsactiviteiten uitgenodigd.
De dag begint om 9.00 uur op de Nieuwe Markt in Echt als de tourfietsers weer van start gaan. Deze recreantenkaravaan wordt voorafgegaan door een geluidswagen, een beveiligingswagen en de duidelijk herkenbare meefietsende voorrijders. Voor de nodige veiligheid rijden gemotoriseerde verkeersregelaars en politie mee. Voor de pechvogels is er de materiaalwagen en voor opgevers de bezemwagen. Deelname is alleen mogelijk met een racefiets, dus geen ATB, mountainbike of funbike. Het dragen van een valhelm is verplicht. Tijdens de tocht zal er dit jaar een continue communicatie tussen de voorrijauto en de voorrijders zijn. Enkele voorrijders zullen halverwege en aan de staart van de deelnemersgroep rijden. Zij zorgen via de communicatie ervoor dat het âgaten vallenâ wordt voorkomen. Eveneens zullen zij het tempo bepalen, dat tussen de 25 à 27 km per uur zal worden gehouden.
Op deze manier hoopt de organisatie de deelnemers aan deze mooie recreantentoertocht te kunnen laten genieten van de eerste omloop die het rennersveld van Elite en Beloften vanaf 13.00 uur gaat rijden. Het inschrijven is, zoals ieder jaar, gratis.
Voor een snelle doorstroming bij het afhalen van de rugnummers is het gewenst om vooraf in te schrijven via de website: www.kernenomloop.nl . Groepen vanaf 5 deelnemers worden verzocht om als groep in te schrijven.

Pure for Kids

De Stichting Kernen Omloop Echt-Susteren weet maar al te goed hoe moeilijk het is om ieder jaar weer, met de inzet van veel vrijwilligers, subsidies en sponsorgeld het evenement organisatorisch en financieel rond te krijgen. In dit verband verdient het enorme waardering, dat vrijwilligers zich, aan de andere kant van de wereld inzetten om mensen en vooral kinderen, aan hun primaire levensbehoeften te helpen.
âPure for Kindsâ is een organisatie die zich het lot van de kinderen in Cambodja aantrekt.
De organisatie Kernen Omloop Echt-Susteren biedt deze vrijwilligers een aparte ruimte aan, in een van de tenten tussen de afhaalplaats van de rugnummers en het kopen van betaalpenningen, om hun hulpacties en ontwikkelingswerk nader toe te lichten. Juist door het feit dat aan alle fietsevenementen gratis kan worden deelgenomen, vragen we aan onze deelnemers om dit prachtige doel met een kleine sponsorbijdrage te steunen.
De kids in Cambodja zullen ons dankbaar zijn.

Middagprogramma vol verrassingen
Direct nadat de renners om 13.00 uur zijn vertrokken voor eerste omloop begint een zeer gevarieerd middagprogramma op de Nieuwe Markt.

Allereerst is er het âSkateland BMX Demoteamâ dat in een spectaculair optreden laat zien hoe een backflip en vele andere capriolen met een BMX fiets vakkundig worden uitgevoerd.
Afwisselend amusement in een wervelende show voor iedereen. Tegen 16.00 uur vlak voor de 3e doorkomst van de renners wordt deze demonstratie nog eens herhaald. Gedurende de hele middag is er voor de jeugd een apart BMX-parcours, waar onder begeleiding van deskundige instructeurs volop met de BMX over de diverse hindernissen kan worden gereden.

Voor de jeugd is er nog een speciale activiteit; de Rabo Dikke Banden Race, georganiseerd door de Rabobank Roermond-Echt in samenwerking met de Stichting Kernen Omloop Echt-Susteren. Kinderen vanaf 7 jaar en niet ouder dan 12 jaar, die geen wielerlicentie bij de KNWU bezitten kunnen dan op de Nieuwe Markt in Echt met de eigen fiets deelnemen aan de Rabo Dikke Banden Race. De jeugd rijdt in drie leeftijdsgroepen en wel meisjes en jongens van 7 en 8 jaar, van 9 en 10 jaar en van 11 en 12 jaar. Alle deelnemers krijgen een Rabo-shirt, dat ze na afloop mogen houden. Er kan worden gereden op een gewone fiets, mountainbike of city bike met een minimale banddikte van 28 mm. Fietsen met versnelling zijn toegestaan. Racefietsen en raceframes zijn helaas niet toegestaan. De route verloopt van de Nieuwe Markt via de Prins Hendrikstraat naar de Gasthuisstraat, naar de Molenweg en weer terug naar de finish op de Nieuwe Markt.
Elk rondje is 650 meter lang. De starttijden zijn: 13.30 uur en 3 rondjes, 13.45 uur en 5 rondjes en 14.00 uur en 7 rondjes.
De winnaar in elke categorie, zowel jongen als meisje, ontvangt bloemen en een echte beker en wordt op het erepodium uitgebreid gehuldigd. De huldigingen van alle categorieën vindt plaats na afloop van de laatste wedstrijd, omstreeks 14.20 uur.
De winnaars mogen naar de landelijke Finale Dag, waarbij ook renners van de Rabo Wielerploeg aanwezig zullen zijn (datum en plaats worden nog nader bekend gemaakt).
Iedere deelnemer ontvangt van de organisatie een fraaie herinneringsmedaille en een gratis lot met kans om een echte BMX fiets te winnen. Inschrijven vóór 26 augustus via de website www.kernenomloop.nl . De verloting van de BMX fiets vindt om 19.00 uur plaats op het open podium op de Nieuwe Markt. De BMX fiets wordt helemaal op maat van de winnaar/winnares aangepast, geleverd.

Amusement

Na het jeugdprogramma is er vanaf 14.30 uur volop amusement op het podium aan de Nieuwe Markt. Afwisselend zijn er optredens van Matti Boegatti, een parodist van de bovenste plank die geen nadere aankondiging nodig heeft en de band âUnexpectedâ , met jong talent van Limburgse bodem en met een professionele uitstraling, die iedereen laat genieten van hun allround repertoire. Uiteraard zullen de tapwagen, in een gezellige ambiance en een prachtig springkussen voor de kleinere jeugd, niet ontbreken. Het amusementsprogramma wordt onderbroken bij de doorkomsten, de finish en de huldiging van de renners. Om 21.00 uur wordt het amusementsprogramma afgesloten.

L1 Radio en TV

Op de Nieuwe Markt zal de radiowagen van L1 radio/TV geparkeerd staan. Van het verloop van de wielerwedstrijd worden radio- en TVopnamen gemaakt, die âs avonds in het L1 sportprogramma worden uitgezonden.

Sponsoring

De Kernen Omloop Echt-Susteren mag zich ook dit jaar weer verheugen op een ruimhartige financiële ondersteuning door de Provincie Limburg, de Gemeente Echt-Susteren, de Wielerfederatie Limburg en het bedrijfsleven in Echt en ver daarbuiten. Zonder deze subsidiëring en sponsoring zou het onmogelijk zijn een dergelijk groot internationaal wielerevenement te houden. De organiserende stichting is daar uitermate dankbaar voor en hoopt ook in 2012, als het Wereldkampioenschap wielrennen in onze provincie wordt gehouden, hierop te mogen rekenen. De 5e Kernen Omloop is, op 2 september in 2012, dit is de laatste test voor de belofte en elite renners voor het WK.