Universiteit Twente

UT viert vijftigste verjaardag met Experiment in het bos

Scholenprogramma nu al een succes

06 juni 2011

Het `Experiment in het bos' is één van de grote lustrumactiviteiten die de Universiteit Twente voor haar vijftigste verjaardag organiseert. Iedereen kan hierbij op een toegankelijke manier kennismaken met het onderwijs en onderzoek van de UT. Een specifiek programma voor scholen is, drie maanden voor aanvang, al een groot succes. Enkele dagen na opening van de inschrijving, heeft de UT de inschrijving al moeten sluiten, wegens overweldigende belangstelling.

Dit jaar bestaat de Universiteit Twente vijftig jaar. De universiteit viert dit niet alleen, maar doet dit met het brede publiek. Eén van de belangrijkste lustrumactiviteiten is het 'Experiment in het bos'. Hierbij laat de UT zien wat ze in huis heeft. Vanaf 5 september verschijnen er in totaal 14 domes op de campus, waarin op een toegankelijke manier het onderzoek van de UT wordt gedemonstreerd en bezoekers ook zelf experimenten kunnen uitvoeren. Zo kunnen bezoekers op een speelse manier kennismaken met onder andere robotica, rijden op zonne-energie, nanotechnologie, gaming en onderzoek naar duurzame energie.

Scholenprogramma
De UT heeft scholieren uit de bovenbouwgroepen van het basisonderwijs en onderbouwklassen van het voortgezet onderwijs voor haar vijftigste verjaardag uitgenodigd. Tijdens een speciaal scholenprogramma wil de UT de jongeren enthousiast maken voor de mogelijkheden van wetenschap en technologie. De nadruk ligt hierbij op 'doen' en 'beleven'. De belangstelling van scholen was direct al overweldigend. In vijf dagen hebben circa 60 scholen uit Overijssel zich met ongeveer 3200 leerlingen aangemeld. De duur van het evenement is zelfs met een week verlengd. Medeorganisator Hinke Barry toont zich verheugd: 'Het laat zien dat veel scholen het belangrijk vinden dat hun leerlingen kennis maken met wetenschap en techniek. Het Experiment in het Bos geeft ze op een leuke manier stof tot nadenken. Helaas hebben we door de grote belangstelling de inschrijving al snel moeten sluiten.'

Open huis en avondopenstelling
Van 12 tot en met 15 september is het Experiment in het bos 's avonds geopend. Stichting Accu zal op deze avonden met medewerkers en studenten van de UT straattheatervoorstellingen verzorgen. Op vrijdag 17 september organiseert de UT een open huis. Familieleden, vrienden, omwonenden en alle andere geïnteresseerden zijn die dag van harte welkom op de campus van de UT. Uiteraard kunnen ze de domes bezoeken, maar er is veel meer. Zo kunnen ze rondleidingen krijgen door diverse laboratoria en zijn er tal van sportieve en culturele activiteiten.