Gemeente Medemblik


-

-

Project `De Voorleesexpress Medemblik' van start in week Alfabetisering

16-08-2011 |

Op maandag 5 september, in de Week van de Alfabetisering, start het project `De Voorleesexpress Medemblik 2011 - 2012'.

Het project is een initiatief van de gemeente Medemblik en de Vrijwilligerscentrale Wesfriesland en richt zich op gezinnen met kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Het project bevordert de ontwikkeling van taal en geletterdheid bij kinderen en hun ouders en is noodzakelijk; in de gemeente Medemblik zijn ongeveer 4000 mensen laaggeletterd en hebben 700 kinderen in het primair onderwijs (een risico op) een taalachterstand.

Gedurende 20 weken leest een vrijwilliger in de thuissituatie voor. In samenwerking met onder andere de basisscholen binnen de gemeente Medemblik werft de Vrijwilligerscentrale Westfriesland de gezinnen. Ook worden er door de start van dit project vijf maatschappelijke stageplekken gecreëerd: uniek voor Nederland.
Vijf leerlingen van Scholengemeenschap De Dijk in Medemblik worden aan een vrijwilliger gekoppeld. Zo vervullen zij hun verplichte maatschappelijke stage.

Werving gezinnen en training vrijwilligers
De Vrijwilligerscentrale Westfriesland is verantwoordelijk voor de selectie van de vrijwilligers en de match met de gezinnen. Het ROC Hoorn traint de vrijwilligers. Tijdens de voorleesperiode begeleid de centrale de vrijwilligers actief. De bibliotheek in Medemblik biedt in deze periode haar faciliteiten aan zoals het gratis lenen van boeken.

Pilot
Het project is een pilot voor de duur van 12 maanden en is een initiatief van het landelijk opererende Platform VoorleesExpress. In diverse steden van Nederland heeft het met positief resultaat gedraaid. Op basis van een evaluatie wordt besloten of en in welke vorm / met welke partners het project wordt voortgezet.

Directeur Stichting Lezen & Schrijven Paul Mosterd `De gemeente Medemblik is een kleine, actieve gemeente waar veel gemeenten in Noord-Holland een voorbeeld aan kunnen nemen. Wij vinden het geweldig dat de Voorleesexpress ook in Medemblik gaat starten. Het is een goed project om een begin te maken met de structurele aanpak van laaggeletterdheid'.

Rol gemeenten
Gemeenten hebben een belangrijke rol in de aanpak van onderwijsachterstanden en laaggeletterdheid. Als lokale overheid, publieke werkgever, uitvoerder van sociale zekerheid en opdrachtgever voor volwasseneneducatie voeren gemeenten de regie over lokale en regionale samenwerking op het gebied van scholing, onderwijs en leesbevordering.

Een goede beheersing van de Nederlandse taal is een voorwaarde om te kunnen participeren in de samenleving. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven hebben bijvoorbeeld problemen met het invullen van formulieren, het lezen van werk- en veiligheidsinstructies op de werkvloer, straatnamen en bijsluiters van medicijnen. Taal is overal en onlosmakelijk verbonden met onze informatiemaatschappij.

Wethouder Louw Jan Zwagerman `De Voorleesexpress Medemblik vind ik een heel goed initiatief! Taalachterstand betekent sowieso achterstand op velerlei gebied en dit heeft tot gevolg minder meedoen in de samenleving. Het beleid van Medemblik is er juist op gericht dat een ieder zich kan ontplooien en een volwaardig, lees zelfstandig, bestaan kan opbouwen naar haar of zijn kunnen'.

Aftrap Voorleesexpress
De Voorleesexpress start op maandag 5 september, de start van de Week van de Alfabetisering. De aftrap is in de bibliotheek in Medemblik samen met de voorleesgezinnen, de vrijwilligers, de leerlingen en een ambassadeur van de Stichting Lezen & Schrijven.

Meer informatie
Meer informatie over de week van de alfabetisering, het project en laaggeletterdheid
vindt u op de volgende websites:

* http://www.devoorleesexpress.nl/

* http://www.weekvandealfabetisering.nl/

* http://www.lezenenschrijven.nl/

|