Gemeente Lopik

'De Russen komen', maandag 5 september 2011 in De Schouw

'De Russen komen', 5 september 2011 in de Schouw in Lopik

Ter introductie van Open Monumentendag 2011 houdt journalist/redacteur Mark Traa, schrijver van het boek De Russen komen, een interessante lezing. De lezing wordt gehouden op maandag 5 september 2011 om 20:00 uur in De Schouw, Beatrixplantsoen 5 te Lopik. Kaarten kosten EUR 7,50 inclusief een consumptie en zijn te reserveren bij Dieny Scheffer, tel. (0348) 55 17 75 of dienysch@hetnet.nl. Het belooft een boeiende avond te worden.

Om in de sfeer van de tijd te komen van de bouw van de mobilisatiecomplexen is door de werkgroep Kunst en Cultuur contact gezocht met de schrijver van de historische roman De Russen komen. In dit boek schetst schrijver Mark Traa het historisch perspectief van de Koude Oorlog uit de tijd van de bouw van de MOB-complexen in Nederland. Vluchtplannen voor regering en koningshuis, evacuatieplannen van de stedelijke bevolking, het in veiligheid brengen van de goudvoorraad, de kunstwerken, vliegtuigen en schepen e.d. komen aan de orde. En dat alles onder de dreiging van atoomaanvallen.

Mark Traa (1968) is redacteur bij het weekblad HP/De Tijd. Daarvoor was hij jarenlang freelance wetenschapsjournalist. Hij is auteur van onder andere Hemelbestormers - feiten en fabels over ruimtevaarders (1997), Bewoond verklaard - de wetenschap van het wonen (2003), De Russen komen! Nederland in de Koude Oorlog (2009) en President Robert - het wonderlijke leven van Nederlands grootste fantast (2010).

De lezing is een opstap naar Open Momentendag die op 10 september 2011 wordt gehouden op het MOB-complex in Benschop. Op 24 juni jl. heeft de officiële overdracht aan de gemeente Lopik plaatsgevonden. De werkgroep Kunst en Cultuur en de gemeente Lopik hebben de krachten gebundeld om de voorheen verborgen geheimen van de magazijnen, bunkers, infrastructuur en flora en fauna te onthullen. Zij nodigen u allen van harte uit om deze tot voor kort zo geheime locatie te bezoeken op 10 september 2011.


* Flyer lezing en openstelling MOB-complex.pdf