Gemeente Lopik

Week van de alfabetisering


Op 5 september 2011 start de Week van de Alfabetisering. In het hele land worden activiteiten georganiseerd rondom het thema "Doe mee". Het doel is (structurele) aandacht voor het belang van lezen, schrijven en rekenen en uiteindelijk minder laaggeletterdheid in Nederland. Ook in de gemeente Lopik worden activiteiten georganiseerd.

In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen die grote moeite hebben met lezen en schrijven (laaggeletterden). Circa 250.000 personen (boven de 16 jaar) kunnen helemaal niet lezen en schrijven (analfabeten). Laaggeletterdheid komt in alle lagen van de bevolking voor en tweederde is van Nederlandse afkomst. In het dagelijks leven hebben laaggeletterden moeite met bijvoorbeeld het invullen van formulieren, e-mailen, lezen van straatnaamborden, geld pinnen, voorlezen van (klein)kinderen, schrijven van een brief of kaart. Vaak schamen zij zich en hebben ze manieren gevonden om niet te laten merken dat ze niet kunnen lezen en schrijven. Schrijftaken worden overgedragen aan een ander en ze ontwikkelen vaak een goed geheugen. Ze weten niet dat er iets aan te doen is en dat er speciale cursussen zijn.

Activiteiten in Lopik
Het ROC Midden Nederland organiseert taallessen voor volwassenen, zowel voor allochtonen als autochtonen (in IJsselstein). Als u laaggeletterden kent, kunt u ze aanmelden via het aanmeldpunt van het ROC, telefoonnummer (030) 754 40 04. Deze activiteiten vinden het hele jaar door plaats.

Het peuterspeelzaalwerk besteedt veel aandacht aan taalontwikkeling. Bij de VVE-groepen in Lopik en Benschop ligt daarop de nadruk. Er worden regelmatig informatiebijeenkomsten georganiseerd voor ouders. Peuters kunnen verschillende dagen per week naar de peuterspeelzaal. Aanmelden voor de peuterspeelzaal kan door een aanmeldformulier op te halen bij een van de speelzalen of door een formulier te downloaden van www.peuterspeelzalen-lopik.nl

SSL heeft het project `Taalmaatjes' en organiseert een project `Verdieping taalvaardigheden voor allochtone vrouwen'. Op 7 september 2011 start een leeskring voor laaggeletterden. Een groep van tien vrouwen komt vanaf die datum wekelijks bij elkaar om samen een boek te lezen. De bedoeling is nog meer leeskringen te starten, niet alleen voor vrouwen.

Bibliotheek Lek & IJssel is in juni 2011 in Lopik en Benschop begonnen met het project `BoekStart'. Via de consultatiebureaus krijgen ouders van baby's een brief waarin door de gemeente het belang van taal en voorlezen wordt onderschreven. In de bibliotheek kunnen zij met een bijgevoegde waardebon een BoekStartkoffertje ophalen met een cd en boekje.
Desgewenst kunnen ze direct gratis hun kindje als bibliotheeklid inschrijven. De vestigingen in Lopik en Benschop hebben speciaal voor de allerkleinsten een collectie boekjes.

Elke maand organiseert de bibliotheekvestiging in Lopik een voorleesactiviteit op de tweede woensdag van 15.00 tot 15.30 uur. Op woensdag 7 september 2011, tijdens de Week van de Alfabetisering, is er een extra voorleesmiddag. Bij deze voorleesactiviteit zijn alle kinderen van 4 tot 6 jaar welkom. In Benschop wordt op vrijdag 9 september 2011 extra voorgelezen op de peuterspeelzaal.

In Benschop wordt jaarlijks een cursus voor beginnende computergebruikers georganiseerd door het `Kursusprojekt Benschop'. Inwoners kunnen zich hiervoor aanmelden op de inschrijfdagen. Informatie is verkrijgbaar bij Stans Goedhart (0348) 45 20 23 en/of Wynette Teeuw (0348) 45 23 89.

Wethouder K.A.C. de Korte-de With zal op 7 september 2011 om 10.30 uur de aftrap geven voor de leeskring voor laaggeletterden. Zij zal ook aanwezig zijn op 9 september 2011 in de peuterspeelzaal in Lopikerkapel, waar een speciale taalactiviteit voor peuters en hun ouders plaatsvindt.