Daniel Knoop verdient geld aan Congolezen

Persbericht van BKB

Daniel Knoop verdient geld aan Congolezen
Persaankondiging: debatavond over commerciële ontwikkelingssamenwerking

Nederland besteedt jaarlijks bijna vijf miljard euro aan ontwikkelingssamenwerking. Maar over de resultaten bestaat discussie. Daniel Knoop had als jonge VN-medewerker in Kameroen miljoenen te besteden. Echter, hij zag het geld steevast verdampen door bureaucratie en inefficiëntie. Overtuigd dat het anders kan en moet, zette hij een cassavefabriek op in de Democratische Republiek Congo. Op 5 september gaat hij in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam in discussie met publiek en gasten over zijn commerciële aanpak van ontwikkelingssamenwerking.

Knoop is het idealisme waarmee hij ooit naar Afrika vertrok niet kwijt. Met zijn cassaveverwerkingsfabriek streeft hij dezelfde doelen na waar hij binnen de VN Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) aan werkte: voedselzekerheid in ontwikkelingslanden, een sterkere lokale economie en het tegengaan van ontbossing.

Het verschil is dat hij zijn werk nu doet met de tucht van de markt. Dat betekent dat hij efficiënter moet werken. Maar belangrijker nog, met zijn Congolese klanten, leveranciers en medewerkers staat hij op gelijke voet. Knoop is niet hun donor, maar hun zakenpartner. Daarmee zijn ze zelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling.

In het eerste jaar is gebleken dat Knoop in een lokale behoefte voorziet. Klanten en leveranciers zijn er genoeg. Maar elke start-up heeft steun van buiten nodig en dat geldt in versterkte mate voor een beginnende onderneming in Congo. In de beginfase zijn ondernemingen vaak te risicovol en te weinig interessant voor privékapitaal, terwijl ontwikkelingsorganisaties - voor zover ze bedrijven steunen - niet de juiste prikkels aan financiering kunnen koppelen.

Met zijn case wil Knoop deze impasse doorbreken en ruimte creëren voor een nieuwe vorm van samenwerking waarin ondernemerschap - en de consument - centraal staat. Zo maakt hulpafhankelijkheid plaats voor werkelijke ontwikkeling.

In Pakhuis de Zwijger presenteert documentairemaker Hans Bouma uniek beeldmateriaal over de cassavefabriek in Congo en gaat Knoop met het publiek in gesprek over zijn opstartproblemen en over hoe dit soort start-ups in ontwikkelingslanden gesteund en gestimuleerd kunnen worden. De toegang is gratis. Bezoekers kunnen zich aanmelden via www.dezwijger.nl/incentivators. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met de Cultuurfabriek en campagnebureau BKB.

Wereldvoedselprobleem
Daniel Knoop verdient aan Congolezen
Ma 5 sept - 20.00 - 22.00 uur - Pakhuis de Zwijger - Piet Heinkade 179, Amsterdam

Links:
http://www.bkb.nl

Noot voor redacties


BKB

Noot voor de per s,

Razende Robot Reporter