Politie Groningen

Extra controles op provincialeweg tussen Leek en Zevenhuizen

Leek / Zevenhuizen, 29-08-2011 o Vanaf maandag 5 september gaat Regiopolitie Groningen extra snelheidscontroles uitvoeren op de Diepswal (N979) in Leek. De controles zijn onderdeel van het project Subjectieve verkeersonveiligheid, dat de provincie Groningen en de gemeente Leek samen zijn gestart om de verkeersveiligheid op de Provincialeweg N979 te verbeteren. Op een aantal plekken wordt de weg daarom aangepast. Tot aan de start van de eerste werkzaamheden op de Diepswal, eind oktober/begin november, voert de politie extra snelheidscontroles uit.

De provinciale weg N979 is een belangrijke route tussen Zuidoost-Friesland en de stad Groningen. De weg verbindt bovendien Oosterwolde, Haulerwijk, Zevenhuizen en Leek met de A7. Buurtbewoners klagen al langer over hardrijders op de weg. Uit snelheidsmetingen van politie, gemeente en provincie blijkt dat er inderdaad vaak (en veel) te hard wordt gereden. Provincie Groningen en Gemeente Leek gaan daarom de weg tussen Leek en Zevenhuizen op een aantal plekken aanpassen, te beginnen op de Diepswal tussen de rotonde Auwemalaan/Houtsingel en de bebouwde komgrens.

Overtreders aanpakken

De politie houdt een extra oogje in het zeil tot de start van de werkzaamheden. Dat betekent dat er vanaf 5 september twee maanden lang extra gecontroleerd wordt op snelheid op de Diepswal. Uit de snelheidsmetingen blijkt dat daar gemiddeld 58 km/uur wordt gereden, terwijl de limiet 50 km/uur is. Ruim 80 procent van het verkeer rijdt te hard, soms met uitschieters tot 161 km/uur. Om de veiligheid te verbeteren wil de politie de gemiddelde snelheid terugbrengen tot 50 km/uur. Tijdens de controles worden overtreders zo veel mogelijk staande gehouden om ze direct te confronteren met hun fout en te wijzen op het gevaar en de overlast die ze veroorzaken.

Meer informatie?

Voor vragen over het project Subjectieve Verkeersonveiligheid op de N979 kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie en Kabinet van provincie Groningen, telefoon (050) 316 41 29, de communicatieadviseur van de gemeente Leek, telefoon (0594) 55 15 69 en de piketvoorlichter van Regiopolitie Groningen, telefoon (088) 167 11 40.