Gemeente Zwartewaterland


Nieuws- en Persberichten

30-08 Opnieuw naar school in Zwartewaterland

Week van de Alfabetisering van 5 tot 11 september

Van 5 tot 11 september vindt de Week van de Alfabetisering plaats. In Nederland heeft 13 % van de volwassenen (1,5 miljoen mensen) moeite met lezen en schrijven. Volgens deze cijfers kunnen 2050 inwoners van Zwartewaterland onvoldoende meedoen in de samenleving. Maar het is niet te laat om opnieuw naar school te gaan. In Hasselt en Genemuiden wordt op verschillende tijden, en op ieder gewenst niveau, les gegeven. Er draaien op dit moment drie groepen en er is plaats voor nieuwe cursisten. Dit jaar is het thema: DOE MEE!

Bij veel mensen gaat het om "functioneel analfabetisme". Dit wil zeggen dat ze niet voldoende kunnen lezen en schrijven, en vaak ook rekenen, om in redelijke mate deel te nemen aan het maatschappelijk leven en arbeidsproces.

"Slechtgeletterden zoeken vaak een excuus. `Sorry, ik ben mijn bril vergeten', is dan ook een veel gehoorde opmerking," aldus wethouder Lucas Boshove. "In veel gevallen schamen mensen zich voor het feit dat ze niet goed kunnen lezen en/of schrijven. Vaak hebben ze dan ook moeite om zich aan te melden voor een cursus. Werkgevers, familieleden, buren kunnen de helpende hand bieden door slechtgeletterdheid te herkennen en door te verwijzen. In de bibliotheken, de Wmo-loketten en het Centrum voor Jeugd en Gezin in Zwartewaterland ligt informatiemateriaal klaar."

De Week van de Alfabetisering vindt, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, traditioneel plaats in de week rondom UNESCO's Wereldalfabetiseringsdag op 8 september. Dan worden ook de Nationale Alfabetiseringsprijzen uitgereikt.