FNV Bondgenoten

Vakbondsman Jacob Dijkhuis 1937-2011 onverzettelijke bruggenbouwer


* 05-09-2011

Jacob Dijkhuis: gedreven, onverzettelijk, vasthoudend, maar ook een bruggenbouwer. Met overtuigingskracht. Probleemoplosser. Man met vakkennis en allround kennis. Onvermoeibaar opkomend voor het belang van de arbeider en voor een ieder strijdend tegen onrecht. Veel successen boekte hij na zijn pensionering in 1992, maar ook daarvóór was hij een meer dan geslaagd kaderlid.

Dijkhuis was landarbeider, zijn vader ook. In Oost-Groningen. Nieuwolda. Dijkhuis was 50 jaar actief kaderlid binnen de Voedingsbond FNV, in de vakgroep landbouw. Spande zich regionaal en landelijk in en bezocht internationale vakbondsbijeenkomsten. Tot het laatst actief voor de bond. Al 40 jaar voorzitter van de woonafdeling Bellingwedde, later Bellingwedde/Pekela, van wat nu FNV Bondgenoten heet. Organiseerde tal van thema-bijeenkomsten over de sociale zekerheid en stond voor de kraam op de banenmarkten van het UWV.

"Een vakbondsman in hart en nieren," stellen zijn kameraden Bert Kruze en Henk van der Laan van de woonafdeling Bellingwedde/Pekela vast. "Een gedreven man, in de bres springend voor leden van de bond, maar ook voor anderen in de samenleving die hulp nodig hadden. Jacob was niet gauw genegen om met een nee genoegen te nemen wanneer hij dacht dat er een ja te krijgen was. Maar pikte net zo goed geen nonsens als hij merkte als iemand niet in zijn recht stond. Dat werd dan op duidelijke, niet mis te verstane wijze verteld."

Kruze en Van der Laan: "Jacob was betrokken bij allerhande zaken op sociaal vlak. Stond in de startblokken om mensen te helpen. Om dingen te verbeteren voor de samenleving. En nooit te bang om daar zijn zegje voor te doen. Het bestuur van de woonafdeling zal hem dan ook als voorzitter en vakbondskameraad heel erg missen."

Dijkhuis was vakbondskoerier. Bijvoorbeeld door pamfletten over de cao tankstations bij de pompen langs te brengen. Toen hij daar een werknemer aantrof die te weinig loon kreeg, sprak Dijkhuis de exploitant erop aan. De man beloofde nabetaling. Dijkhuis beloofde op zijn beurt dat te zullen controleren. Het typeert hem.

Bestuurder Ina von Pickartz van de Voedingsbond herinnert zich: "Op een internationaal landarbeiderscongres in Sevilla in 1992 bleek dat in Zuid-Europese landen nog bestrijdingsmiddelen gebruikt werden die in Nederland al lang verboden waren omdat ze een gevaar voor de gezondheid waren. Jacob stelde daarop via een motie een algemeen verbod voor. Daarvan kunnen we achteraf vaststellen dat zijn motie aan de basis lag van Europese wet- en regelgeving om werknemers te beschermen tegen dit soort gif."

"Jacob en ik waren kameraden," zegt voormalig voedingsbondbestuurder Loes Fortuin. "Hij sprak een voor mij onverstaanbaar Oost-Gronings, leren omslagetui onder de arm, glimlach op zijn lippen en onverzettelijk als hij geroken had dat er iets voor een lid geregeld moest worden. Aan uitstel had hij een broertje dood. En als hij dan beet had, zag je dat meteen aan zijn gezicht en zijn pretoogjes."

"In Oost-Groningen zijn de mensen standvastig en recht door zee,"stelt bestuurder woonafdelingen Henk van der Meer. "Tussen onbuigzame standpunten kan het lastig manoeuvreren zijn. Jacob was een van die talenten die dan met respect voor anderen en vriendelijk optimisme bruggen sloeg. Hij wist mensen altijd bij elkaar te brengen."

Boeren konden in de jaren '90 gebruik van de Braakleggingsregeling maken om met pensioen te gaan. Voedingsbondbestuurder Henk Ligtenberg slaagde er met de leden in om ook landarbeiders via die regeling met pensioen te laten gaan. Dijkhuis kon zo in 1992 met pensioen.

Voormalig voedingsbondbestuurder Ineke Meijer:"Een Duits lid net over de grens was altijd in dienst van een Nederlandse boer geweest maar werd voor die pensioenregeling afgewezen. Dat vond Jacob wel zo onrechtvaardig omdat de man altijd premies in Nederland betaalde. Met Jacobs vasthoudendheid en een jarenlange strijd wisten we de zaak te winnen wat het lid alsnog tienduizenden guldens opleverde."

Meijer: "En zo waren er honderden kwesties waar Jacob zich voor inspande." Voor zijn verdiensten voor zijn medemensen werd Jacob, op voordracht van zijn gezin en van FNV Bondgenoten, tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd. Jacob Dijkhuis overleed geheel onverwachts 's avonds thuis, op 19 augustus, 74 jaar oud. Zijn medemensen in Bellingwedde en wijde omgeving en zijn kameraden van de vakbond zullen hem erg missen.