Wageningen Universiteit en Researchcentrum Persbericht Alterra Wageningen UR

Evenement Groene Golflengte ten strijde tegen verdeeldheid over natuur en landschap

Ondernemers, ontwerpers, beleidsmakers, beheerders, bestuurders, burgers, kunstenaars en onderzoekers - iedereen die iets te maken heeft met natuur en landschap kan tijdens het evenement de Groene Golflengte zijn stem laten horen. De organisatie wil met het bieden van een podium voor nieuwe denkwijzen, concepten en oplossingsrichtingen bijdragen aan het einde van de verdeeldheid over natuur en landschap in de maatschappij. Het programma loopt van 5 - 11 september 2011 op Radio Kootwijk en bestaat onder meer uit een startbijeenkomst, diverse masterclasses en symposia, drie diners pensant, een tentoonstelling, concert, educatieve programma's en een slotbijeenkomst. Naast de bijeenkomsten voor vakmensen zijn er activiteiten voor jeugd: zowel voor jongeren als kinderen van groep 6 van de basisscholen in de regio.

Eén van de onderwerpen die de Groene Golflengte wil aansnijden is de nieuwe eigenaar van de natuur. Waar natuur voorheen een vanzelfsprekend gemeengoed was dat bij de nationale overheid thuishoorde, vraagt deze tijd om een nieuwe kijk op het eigenaarschap. Gaan Landal Greenpark, Unilever en Univé deze zorg op zich nemen, of moeten de burgers zelf de snoeischaar ter hand nemen? 'De meningen lopen uiteen en ze zijn duidelijk aan het polariseren' zegt Kees Slingerland, initiatiefnemer van de Groene Golflengte en directeur van Alterra, onderdeel van Wageningen UR. 'Wij willen met de Groene Golflengte proberen om een nieuw, verbindend geluid te laten horen. De activiteiten gedurende de week richten zich daarop en komen samen in de slotbijeenkomst op donderdagmiddag, waar we onze bevindingen presenteren aan topbestuurders en publiek.'

De Groene Golflengte is een samenwerking van diverse partners, waaronder Alterra Wageningen UR, Kadaster, Staatsbosbeheer, Servicenet Nationale Landschappen, Rijksadviseur voor het Landschap en het Landschapsmanifest. Het evenement vindt plaats in en bij het voormalige zendstation Radio Kootwijk bij Apeldoorn, ter beschikking gesteld door Staatsbosbeheer.


--------------------------------------