Ingezonden persbericht


DE BALIE BERICHT:

Aap Noot Mies

Laaggeletterdheid te lijf

I.s.m. Stichting Lezen & Schrijven

Discussie / Ma 05 sep / Aanvang: 20.00 uur / Gratis toegang / Reserveren verplicht

Hoe vind je de weg in het ziekenhuis als je de borden niet begrijpt? Hoe weet je of je medicijnen juist inneemt als je de bijsluiter niet kunt lezen? En hoe meet en noteer je glucosewaarden als je schrijf- en rekenvaardigheid beperkt is?

In de gezondheidssector wordt meer en meer uitgegaan van een mondige, zelfredzame patiënt die eigen verantwoordelijkheid kan en durft te nemen. Maar hoe zelfredzaam en mondig is de laaggeletterde patiënt?

Naar schatting zijn 1.5 miljoen volwassen Nederlanders laaggeletterd. Zij zijn niet of nauwelijks in staat om te lezen en schrijven, of om getallen goed te begrijpen. Een groot maatschappelijk probleem met enorme impact op de levens van betrokkenen. Veel zaken die vanzelfsprekend lijken, zijn voor hen simpelweg onmogelijk of zeer moeizaam te realiseren.. Bovendien schamen mensen die laaggeletterd zijn zich vaak, waardoor ze in een maatschappelijk isolement kunnen komen.

Op de eerste dag van de Week van de Alfabetisering, maandagavond 5 september, en direct na het verschijnen van het advies 'Laaggeletterdheid te lijf' van de Gezondheidsraad, besteden De Balie en Stichting Lezen & Schrijven aandacht aan de impact van laaggeletterdheid op gezondheid. Samen met experts, een ervaringsdeskundige, medici en het publiek gaan we in op dit dilemma en hoe het bij de kern aan te pakken en op te lossen is.

Met o.a.: Louise Gunning (voorzitter Gezondheidsraad), Wim van der Meeren (voorzitter Raad van Bestuur CZ Zorgverzekeraar), Margreet de Vries (algemeen directeur Stichting Lezen & Schrijven) en Wilna Wind (algemeen directeur NPCF).

Het advies van de Gezondheidsraad is vanaf maandagmiddag 5 september te downloaden via www.gezondheidsraad.nl en ligt 's avonds klaar voor alle bezoekers.

Aap Noot Mies: Laaggeletterdheid te lijf

Discussie in De Balie

Ma 05 september

Aanvang 20.00 uur

Toegang gratis, reserveren verplicht

Reserveren aan de kassa of via www.debalie.nl

I.s.m. Stichting Lezen & Schrijven


Noot voor redacties


Noot voor de redactie: onderstaande informatie is

Ingezonden persbericht