Belcanto Summer School - 5 t/m 10 september 2011 - 's-Hertogenbosch


Concours gaat belcanto

'S-HERTOGENBOSCH, 20110824 -- Het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) in ’s-Hertogenbosch start op 5 september a.s. met de Belcanto Summer School voor jonge zangers. De intensieve cursus, gericht op de belcantotechniek en werken uit de belcantoperiode, eindigt met een slotconcert op zaterdag 10 september. Er zijn 16 deelnemers: 2 baritons, 3 tenoren, 3 mezzosopranen en 8 sopranen met verschillende nationaliteiten: Nederlands, Belgisch, Braziliaans, Frans, Russisch, Indonesisch, Lets, Roemeens en Zwitsers.

Het IVC zet zich in voor talentontwikkeling en organiseert daarvoor specialistische masterclasses. In de eerste editie zal de Summer School zich richten op de belcanto techniek, de basis voor goed en gezond stemgebruik en het ontwikkelen van een soepele en expressieve stemvoering. De masters die les komen geven, behoren tot de wereldtop: sopraan Nelly Miricioiu (winnares van de Grote Prijs van de Stad ’s-Hertogenbosch in 1979) en tenor William Matteuzzi. Luca Gorla, een kopstuk in het belcantonetwerk, zal de zangers coachen op het repertoire. Dirigent David Parry, die bijzonder gespecialiseerd is in opera's uit de belcantoperiode, komt ook naar ’s-Hertogenbosch.
Behandeld wordt repertoire van Händel, Mozart, Rossini, Bellini, Donizetti, (vroege) Verdi en aanverwante componisten uit de belcantoperiode in de 19e eeuw. Het IVC hecht grote waarde aan het behoud van de kennis over stijlen in de klassieke muziek. Het IVC wil zich profileren in talentontwikkeling en begeleiding van jonge zangers in samenwerking met andere muziekinstellingen, zoals de Opera Studio Nederland, De Nieuwe Opera Academie en Opera Zuid.
De cursus bestaat uit individuele lessen en coachings in de ochtend in De Muzerije, groepslessen in de middag (toegankelijk voor zangdocenten en studenten) en openbare masterclasses in de avond (toegankelijk voor publiek). De middag- en avondsessies vinden plaats in Muziekcentrum De Toonzaal. De Summer School wordt afgesloten met een feestelijk slotconcert op zaterdag 10 september om 20.00 uur in het Jheronimus Bosch Art Center in ’s-Hertogenbosch.

Meer informatie en kaartverkoop: www.internationalvocalcompetition.com
E-mail: info@internationalvocalcompetition.com
Tel.: 073 - 69 00 999

Biografieën masters 
  
Sopraan Nelly Miricioiu, publiekslieveling van de Zaterdag Matinee in het Concertgebouw werd geboren in Roemenië. Zij is een veelzijdig artieste. Haar repertoire omvat werken van Mozart, vele operarollen uit het belcanto repertoire, van Verdi, Puccini en de Verisme periode tot moderne Italiaanse opera’s van Respighi en Zandonai. Zij begon als wonderkind op de leeftijd van vijf jaar en won op haar veertiende haar eerste prijs in een zangwedstrijd. Zij won prijzen op de grote concoursen en in 1979 de Grote Prijs van ’s-Hertogenbosch. Nelly Miricioiu trad op in alle grote operahuizen in de wereld.
Nelly wijdde zich vooral aan het belcanto repertoire en vergeten opera’s uit die periode. Men roemt haar stem en techniek en haar uitzonderlijke toneelpersoonlijkheid. Opera Magazine (USA) schreef: “Haar zeer persoonlijke timbre, haar voorstellingsvermogen en inleving, haar intensiteit, haar grote stemomvang en gevoel voor timing maken haar tot een uniek talent.”
Nelly zingt nog steeds en legt zich daarnaast toe op lesgeven en masterclasses. Talloze opnames getuigen van haar grote carrière.

De Italiaanse William Matteuzzi heeft een reputatie opgebouwd als opera-tenor wiens enorme vocale bereik – een spectaculaire hoogte - en sfeervol licht lyrische stem zich onderscheidt van de meeste van zijn tijdgenoten. Hij studeerde bij de beroemde tenoren Paride Venturi en Rodolfo Celletti. Hij won diverse concoursen, waaronder in 1980 de Enrico Caruso Competitie. Matteuzzi is algemeen bekend in Europa en Amerika sinds de vroege jaren '80 vanwege zijn rollen in Rossini opera’s. In 1988 debuteerde hij bij de Metropolitan Opera als graaf Almaviva in De Barbier van Sevilla. Maar hij heeft zijn repertoire uitgebreid tot ver buiten Rossini, van Monteverdi en Vivaldi naar opera’s van Mozart, maar ook  o.a. Verdi, Gounod en Puccini. Hij zong ongeveer 100 verschillende rollen in bijna alle grote operahuizen. Matteuzzi heeft tal van opnames gemaakt voor vele muzieklabels, waaronder Decca, Philips, Deutsche Grammophon, EMI, Sony Classical en Nuova Era. Tegenwoordig is hij vooral actief als docent en geeft masterclasses in Japan, Duitsland, Italië en andere delen van Europa.

Dirigent David Parry is  gespecialiseerd in bekende en minder bekende opera's uit de belcanto periode in de 19e eeuw. Hij heeft gestudeerd aan de universiteit van Cambridge en de Royal Academy of Music in Londen. Orkestdirectie studeerde hij bij Sergiu Celibidache en begon zijn carrière als repetitor voor Glyndebourne Festival Opera. Parry was artistiek adviseur van de Savoy Theatre Opera Company en artistiek adviseur van Opera Rara 2005-2011. Hij is Artistic Associate van het Norfolk en Norwich Festival. In 1992 werd hij benoemd tot muzikaal directeur van de Almeida Opera.
Parry was gastdirigent bij toonaangevende Britse muziekinstellingen, zoals Glyndebourne Festival Opera, English National Opera en Garsington Opera. Hij dirigeert veel operaproducties, o.a. ook bij de Nationale Reisopera.
David Parry dirigeert regelmatig orkesten in het Verenigd Koninkrijk en in de rest van Europa, zoals de London Philharmonic, Royal Philharmonic, City of Birmingham Symphony Orchestra, BBC Symphony, Philharmonia, Academy of St Martin in the Fields, English Chamber Orchestra, Nederlands Radio Filharmonisch Orkest en de symfonieorkesten in Madrid. Talrijk zijn zijn opnames van opera’s voor Chandos Records en Opera Rara.
Toekomstige plannen omvatten Caterina Cornaro voor Opera Rara, La Pericole voor Garsington Opera en Stravinsky in Genève. Ook geeft hij concerten met de Philharmonia en John Tomlinson, English Chamber Orchestra, Het Brabants Orkest en bij het Norfolk en Norwich Festival.

In september 2012 dirigeert David Parry Het Brabants Orkest tijdens de finale van het 49e Internationaal Vocalisten Concours 's-Hertogenbosch.

Luca Gorla werd geboren in Milaan, studeerde aan het Conservatorium van Verona en haalde tegelijkertijd een Arts Degree aan de Universiteit van Milaan. In 1981 won hij de Internationale Competitie van Stresa en begon zijn carrière als begeleider en coach van vele beroemde zangers zoals Carlo Bergonzi, Mirella Freni, Leila Gencer, Jevgeni Nesterenko, Magda Oliveiro, Ruggero Raimondi en Rolando Villazon.
Hij studeerde Belcantorepertoire met Rodolfo Celletti en werkte daarna jarenlang samen met Celletti en met Alberto Zedda; zij hielden zich bezig met de historie van de belcantostijl, de uitvoeringspraktijk en de didaktiek.
Luca Gorla was van 1993 tot 2004 artistiek leider van het Belcanto Festival in Dordrecht. Hij wordt gezien als een van de kopstukken van de Belcanto stijlperiode.