Greyhounds Rescue Holland strijdt al 10 jaar voor rechten van Galgo's

Persbericht van Greyhounds Rescue Holland

Op 4 september 2011 bestaat de stichting Greyhounds Rescue Holland (GRH) 10 jaar. In die jaren is de stichting uitgegroeid tot de grootste Nederlandse rescue organisatie op het gebied van de Spaanse windhonden, oftewel de Galgo. De Galgo's worden in Spanje gebruikt voor de jacht en voor de wedrennen en als zij hun werk niet meer kunnen doen jaarlijks bij tienduizenden gedumpt. Geen zwerfdieren maar doelbewust gefokt en vervolgens afgedankt, mishandeld, opgehangen en erger. Het trieste lot van de Galgo laat zich met geen enkel ander hondenleed vergelijken. GRH strijdt voor de rechten van de Galgo's en doet dat met een groot aantal toegewijde vrijwilligers in Nederland, België en Spanje.

Spanje conformeert zich niet aan de Europese wetgeving voor dierenwelzijn. In de praktijk wordt de Galgo in de Spaanse wetgeving niet als dier maar als object beschouwd waardoor het martelen van deze dieren straffeloos blijft. De enorme financiële belangen die bij de jacht en commerciële renbanen spelen en de traditionele cultuur en volksaard spelen hierbij een grote rol. Dat moet veranderen en nu in december de nieuwe EU-strategie voor dierenwelzijn wordt gepresenteerd is GRH een grote internationale campagne gestart om binnen het Europees Parlement het lot van de Galgo's opnieuw onder de aandacht te brengen. Ruim veertig rescue organisaties uit heel Europa, waaronder de WSPA (World Society for the Protection of Animals), ondersteunen GRH in deze campagne.

In het afgelopen decennium heeft GRH tientallen transporten met hulpgoederen voor de Spaanse asielen (shelters) verzorgd, meer dan 1000 Galgo's in Nederland en België geplaatst en een veelvoud daarvan in Spanje geholpen. De honden worden in Spanje in shelters opgevangen en daarnaast is er een netwerk van pleeggezinnen ten behoeve van de eerste zorg en opvang. Alle honden worden uitgebreid medisch onderzocht en indien volledig gezond en hersteld op de adoptiesite van GRH geplaatst. Tijdens een zorgvuldige adoptieprocedure wordt vervolgens bekeken welke Galgo het beste bij een adoptant en diens leefsituatie past. Het spreekt voor zich dat elke geadopteerde Galgo volledig wordt ingeënt en gesteriliseerd/gecastreerd.

GRH wil graag ter plaatse in Spanje een rol van betekenis spelen in de medische verzorging van de (adoptie)honden. Dankzij de jaarlijkse donaties van de vele trouwe donateurs kan deze wens gerealiseerd worden; in het najaar van 2011 opent GRH samen met hun Spaanse partner Ddevida een dierenkliniek in Spanje. Een kliniek die openstaat voor alle (zwerf-)dieren. Medische zorg in eigen beheer betekent een lagere kostprijs waardoor meer dieren geholpen kunnen worden en de kwaliteit van de medische behandeling bovendien is gewaarborgd. GRH zal het jubileumjaar gebruiken om extra ruchtbaarheid te geven aan de situatie van de Galgo's en zal zich dan ook het hele jaar met acties en activiteiten profileren. Alle informatie hierover is op de website van GRH te vinden. Een van de activiteiten betreft het zoeken van publiciteit. Hiertoe staan GRH-vrijwilligers door heel Nederland en België klaar om u in een persoonlijk gesprek meer te vertellen over de Galgo en het werk van de stichting GRH.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*
*

Links:
http://www.greyhoundsrescue.nl



Razende Robot Reporter