Gemeente Alkmaar


Gerard Joling opent laatste kaasmarkt Alkmaar

Alkmaar, 5 september 2011

Zanger en entertainer Gerard Joling opende op vrijdag 2 september om 10.00 uur de laatste kaasmarkt van het seizoen 2011. Deze kaasmarkt was tevens de laatste waarop kaasvader Kees Koopman optreedt als baas van het Alkmaarse Kaasdragersgilde.

Op speciaal verzoek van de familie Koopman kwam Gerard Joling deze laatste kaasmarkt de bel luiden. Joling is een bekende van de familie en hij ging desgevraagd graag in op het verzoek om voor deze bijzonder gelegenheid naar Alkmaar te komen, de stad waar hij in het begin van z'n artiestenbestaan vijftien jaar heeft gewoond en die hij een warm hart toedraagt.

Kaasvader
Kaasvader Kees Koopman is dit jaar vijf en twintig jaar lid van het Alkmaarse Kaasdragersgilde. Koopman kwam in 1986 bij het gilde als lid van het rode veem. In 1999 werd hij benoemd tot kaasvader. Als baas van gilde gaf hij gedurende elf jaar op innemende wijze leiding aan de kaasdragers. Ook ontving hij vele gasten op de markt uit binnen- en buitenland. Met als bijnaam `De Tolk', waren deze bij hem altijd in goede handen. Kees Koopman treedt terug als kaasvader in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Bij het afscheid van Kees Koopman wordt officieel stil gestaan bij de eerste kaasmarkt van het volgende seizoen. Dan is ook bekend wie de nieuwe kaasvader wordt.

Elke vrijdagochtend kaasmarkt
Over de hele wereld is Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt kent een traditie, die teruggaat tot de 15e eeuw. Het befaamde kaasdragersgilde stamt uit 1593. Jaarlijks bezoeken ruim honderdduizend mensen dit kleurrijke evenement. De Kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en is goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 1 april tot en met 2 september elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein in Alkmaar.