Productschap Vis


* Nieuwe regels maximumgehalten verontreinigingen in levensmiddelen

Nieuwe regels maximumgehalten verontreinigingen in levensmiddelen

Er is sprake van enkele nieuwe regels op het gebied van maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen.

Maximale gehalte PAK's in gerookte vis moet omlaag

Per 31 augustus 2014 moet het maximale gehalte aan PAK's in gerookte vis verminderd zijn van 5,0 mugram per kg naar 2,0 mugram per kilo. Ook de bijbehorende som van benzo(a)pyreen, benz(a)antraceen, benzo(b)fluorantheen en chryseen moet op die datum van 30 mugram per kilo naar 12,0 mugram per kilo omlaag zijn. Aldus verordening 835/2011 van 19 augustus jl.

Gerookte sprot is een uitzondering op de wijziging en zit ook na 2014 op de oude norm van 5,0 mugram per kilo.

Downloaden

Verordening tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1881/2006 wat betreft de maximumgehalten aan polycyclische aromatische koolwaterstoffen in levensmiddelen

Analysemethoden voor controle op zware metalen en benzo(a)pyreen vastgesteld

Verordening 836/2011 van 19 augustus 2011 stelt de bemonsteringswijze en de analysemethode die gebruikt moeten worden voor officiële controle op de gehalten aan lood, cadmium, kwik, anorganisch tin, 3-MCPD en benzo(a)pyreen in levensmiddelen vast.

Downloaden

Verordening tot wijziging van Verordening (EG) nr. 333/2007 tot vaststelling van bemonsteringswijzen en analysemethoden voor de officiële controle op de gehalten aan lood, cadmium, kwik, anorganisch tin, 3-MCPD en benzo(a)pyreen in levensmiddelen

EU beveelt reductie dioxinen, furanen en pcb's aan

Op 23 augustus 2011 heeft de EU een aanbeveling uit gedaan waarin de lidstaten opgeroepen worden om onderzoeken uit te voeren op plekken waar de actiedrempels met de nieuwe TEF waarden worden overschreden. Dit om de bron van de verontreiniging vast te stellen zodat er maatregelen genomen kunnen worden om de bron van verontreiniging te reduceren of te elimineren. In deze aanbeveling worden spiervlees van gekweekte vis en producten van gekweekte vis genoemd.

Downloaden

Aanbeveling inzake de reductie van de aanwezigheid van dioxinen, furanen en pcb's in diervoeders en levensmiddelen