Gemeente Dongeradeel


Burgemeester Waanders legt eerste steen nieuwbouw Oosterkerk

Op zaterdag 10 september is het weer Open Monumentendag. Het thema van deze 25e editie is: `Nieuw gebruik, Oud gebouw'.

In de aanloop naar deze dag legt burgemeester Marga Waanders op maandag 5 september om 14.00 uur de eerste steen voor de nieuwbouw van de Oosterkerk. Het Damgebouw en de Oosterkerk zijn grootschalige bouwprojecten die een herbestemming krijgen.

Nieuw gebruik, Oud gebouw
Het thema van de 25e Open Monumentendag is `Nieuw gebruik, Oud gebouw' en gaat over herbestemming. De toegenomen publieke aandacht voor monumenten door de Open Monumentendag heeft ervoor gezorgd dat de zorg voor monumenten steeds meer op de politieke agenda is komen te staan. En daarmee ook het behoud, de betekenis en herbestemming van monumenten. Bij zowel de Open Monumentendag als bij herbestemming is aandacht voor behoud, maar ook voor ontwikkeling en nieuwe vormen.

Openstellingen
In Dokkum worden tijdens de Open Monumentendag de hal en het carillon van het stadhuis, de Waag en notariskantoor Hellema opengesteld. Bij deze monumenten is sprake van een samenhang tussen doorontwikkeling van functies en herbestemming. Ook het Damgebouw, de Oosterkerk en de Grote Kerk zijn te bezichtigen. Het Damgebouw en de Oosterkerk zijn grootschalige bouwprojecten die een herbestemming krijgen.

Molendag
De Molendag valt samen met de Open Monumentendag en daarom zijn ook de molens `de Hoop' en `Zeldenrust' opengesteld voor publiek. Bij de molens is ook sprake van een voortdurende ontwikkeling en herbestemming.

Museumroute
Bezoekers zijn tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom in de hal van het stadhuis aan de Zijl. Hier kan men een routekaart en een uitgebreide toelichting over alle Open Monumenten krijgen. Ook kunnen bezoekers, vergezeld van een gids, een kijkje nemen bij het carillon van het stadhuis. De routekaart kunt u ook downloaden onderaan deze pagina.

Het stadhuis is ook het startpunt voor de Open Monumentenroute die zowel te voet als per Dockumer Lokaeltsje af te leggen is. De rit met het Lokaeltsje is gratis. Bezoekers kunnen bij elke halte in- en uitstappen.


* Plattegrond OMD 2011 A4 def.pdf