D66

maandag 5 september 2011

Ondernemer geeft magere 5,8 aan 'Ondernemerskabinet'

Ondernemers staan niet bepaald te juichen voor het kabinet. Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) en zelfstandigen zonder personeel (zzp) geven Rutte en Verhagen een krappe 5,8 als rapportcijfer. Dat blijkt uit het ondernemersonderzoek van D66 onder zo'n 800 deelnemers. Daaruit blijkt onder meer dat het voor kleinere bedrijven erg moeilijk is om een overheidsopdracht te bemachtigen. En ondanks de mooie woorden van Rutte en Verhagen lopen veel bedrijven nog steeds aan tegen allerlei bureaucratische rompslomp en procedures in hun gemeente of provincie.

Richtingwijzer en graadmeter

D66-Kamerlid Kees Verhoeven: "Ondernemers spelen een steeds belangrijkere rol in Nederland, zowel economisch als maatschappelijk. Dan moeten ze ook gehoord worden. Het onderzoek is voor ons als ondernemerspartij een goede richtingwijzer en wijst ons op de nijpende problemen van bedrijven. Op basis van deze informatie komen wij dit najaar met ons Ondernemersplan 2011. Voor het kabinet betekent ons onderzoek een graadmeter. Die laat zien of ze hun beloftes uit het regeerakkoord daadwerkelijk nakomen. Helaas blijkt dat in veel gevallen niet zo te zijn."

Open de markt voor de kleine ondernemer

Uit de resultaten komt naar voren dat vooral de kleine ondernemer het moet ontgelden. Verhoeven komt daarom met twee wetswijzigingen in de Aanbestedingswet om het voor het kleinbedrijf makkelijker te maken een overheidsopdracht te bemachtigen. "Dit is het kabinet van de gevestigde orde. De kleinere ondernemer blijft buitenspel staan doordat het kabinet gestapelde megaopdrachten en grote raamcontracten in leven houdt. Er moet meer ruimte komen voor de innovatieve MKB'er. De aanbesteder klampt zich vaak nog halsstarrig vast aan één materiaalsoort of licentie in een contract, terwijl het op een andere manier vaak beter en goedkoper kan. Geef de ondernemer met verstand van zaken de ruimte."

Brief aan Ombudsman

Ook schrijft Verhoeven een brief aan de Nationale Ombudsman. Veel ondernemers geven aan dat ze verdrinken in de bureaucratische regels en procedures van de 422 gemeentelijke loketten en worden vaak van het kastje naar de muur gestuurd. "Premier Rutte kan vanuit het torentje veel beloven, maar ondernemers hebben het gevoel dat ze nergens kunnen aankloppen als ze met hun gemeente of provincie in de clinch liggen over onbetaalde facturen of eindeloos moeten wachten op hun vergunning. Ik wil graag van de Ombudsman horen of ondernemers bij hem aan het juiste adres zijn en bij hem meer aandacht vragen voor dit soort gevallen."

Voor alle resultaten uit het ondernemersonderzoek: http://tiny.cc/ozaee